1. listopadu 2021

Řepné halušky s brynzou a šalvějí

Na některé recepty jsem opravdu pyšná a tenhle je jeden z nich. Řepné halušky jsem kdysi zahlédla někde na sítích a hned jsem si i řekla, že je musím někdy zkusit. Nakonec jsem je spojila s odlehčenou omáčkou s brynzou a přidala i šalvějové máslo a bylo to prostě ono! Halušky ve své podzimní podobě, chuťově jsou i s omáčkou a šalvějí velmi jemné, ale fakt chutné.


2 velké/3 menší porce
  • 100g vařené červené řepy
  • 150g špaldové mouky
  • malé vejce
  • špetka soli
  • 150g brynzy
  • 150g zakysané smetany
  • 50g másla
  • čerstvá šalvěj
  1. Řepu nakrájím na drobné kostky, které ve vysoké nádobě rozmixuju tyčovým mixérem na pyré.
  2. Pyré z řepy promíchám s moukou, vejce a trochou soli v hustší těsto (je možné přidat trochu vody, každá řepa je jinak šťavnatá).
  3. Osolenou vodu přivedu k varu a pomocí tvořítka na halušky je protlačím do vody a vařím cca 5 minut.
  4. Hotové halušky scedím a nechám stranou.
  5. Na omáčku rozmíchám brynzu se zakysanou smetanou a podle chuti přisolím.
  6. Máslo rozpustím a pozvolna v něm nechám osmažit několik listů šalvěje.
  7. Na dno talíře naliju omáčku, halušky promíchám s šalvějovým máslem a přidám na omáčku. Navrch už jen naaranžuji osmažené listy šalvěje a podávám.

 

1 komentář:

Za všechny komentáře děkuji :)