4. listopadu 2021

Citronové bábovičky s čerstvým zázvorem a rozmarýnem



Už dávno jsem se dívala na nějaké zajímavější formy na bábovku a hodně mě okouzlily tyhle malé. Jsou totiž takové roztomilé, miniaturní, a taky má každý tu svou jen pro sebe. Výběr zajímavých forem na klasickou bábovku i tyhle malé má Bonami, kde jsem vybrala tu svou, stejně jako další nádobí a ubrousky, které na fotografiích vidíte. Forma je fakt krásná, nemyslíte? Do klasické citronové bábovky jsem přidala čerstvý zázvor, který ji příjemně okoření a díky rozmarýnu má i takový jemný bylinkový nádech. Doma zmizely celkem rychle, takže já to hodnotím jako jasný úspěch.



6 báboviček

  • hrnek polohrubé mouky
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vejce
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • kůra a šťáva z poloviny citronu
  • 2cm kus zázvoru
  • snítka rozmarýnu
  • olej a strouhanka na vysypání formy
  • 2 lžíce moučkového cukru a 2 lžíce citronové šťávy na polevu

  1. Do mísy nasypu mouku, cukr a jedlou sodu.
  2. Dále k nim vyklepnu vejce, přiliju olej a mléko, citronovou šťávu.
  3. Zázvor a citronovou kůru nastrouhám najemno, rozmarýn nasekám nadrobno a vše přidám k ostatním surovinám a umíchám hladké těsto.
  4. Formu vymašluju olejem a pořádně vysypu strouhankou. 
  5. Těsto rozdělím rovnoměrně do všech forem a peču v troubě předehřáté na 180°C dozlatova asi 30 minut.
  6. Formu vyndám z trouby nechám trochu vychladnout, potom bábovičky opatrně vyklopím ven a nechám vychladnout.
  7. Mezitím si připravím polevu, na tu promíchám moučku s citronem a hladkou polevou potom poliju bábovičky.

Tip: Na klasickou bábovkovou formu zdvojnásobte suroviny.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)