29. listopadu 2016

Silný pomocník do kuchyně Kenwood a jak se s ním pracuje



Pokud mě pravidelně sledujete, určitě jste zaznamenali, že do konce roku testuju od Kenwoodu robot Major Titanium. Už jsem s ním leccos připravila, takže kromě receptů s ním už mám i dost materiálu na ucelenější recenzi.

Jak jsem v úvodu testování psala, do té doby jsem pracovala s robotem od Ety, konkrétně menším modelem Gratussino. Oproti němu je Major Titanium opravdu větší, co se týče velikosti stroje, tak hlavně i velikost nádoby, která je 6,7 litru, a taky výkonem. Bez problémů tak utáhne větší množství hmoty, ať už krému nebo těsta (což se bude hodit zejména teď při pečení cukroví), ale poradí si i s opravdu malým množstvím, jako že třeba vyšlehá i jen dva bílky. K míse je navíc i krytka, aby se obsah nerozstřikoval nekontrolovaně mimo.



Kenwood má celokovové tělo zvenku i zevnitř, což je oproti mému staršímu robotu veliká výhoda. Rozhodně, pokud si pořizujete takový stroj, byste měli investovat do kovového vnitřku, protože jen ten vám zaručí delší výdrž součástek, jejichž výměna rozhodně není nic levného a mnohdy je třeba koupit rovnou nový robot. Kovový exteriér je výhoda hlavně co se týče údržby, přeci jenom se při šlehání může robot potřísnit a při čištění se pak nemusíte bát trochu zabrat.

Major Titanium v základním vybavení je uzpůsoben na nejrůznější míchání, šlehání a hnětení, jsou k němu celkem tři metly, K metla na lehčí a řidší těsta, drátěná metla na šlehání krémů a dalších surovin a klasický hák na tužší a těžší těsta. Všechny metly jsou z nerezu a už na první pohled jsou ve srovnání s mým předchozím robotem v robustnějším provedení.

Příjemnou součástí, která už je s robotem prodávána, je přes 1.5 litru hluboká skleněná nádoba mixéru, která se dá použít i na mixování horkého, takže například na přípravu krémové polévky je ideální. Osobně jsem dlouho hledala mixér, který zvládne umixovat i náročnější suroviny. Zkoušela jsem v něm třeba lepivou a hutnou směs na raw energy tyčinky, kterou oproti ostatnímu vybavení v mé domácnosti jako jediný zvládl. Nicméně takovou sílu, aby třeba úplně rozmixoval kokos s tekutinou na mléko bez nulového odpadu, nemá. Ale rozmixovat kusy ledu zvládl levou zadní, takže třeba na tříšť je fajn a nemusíte se bát, že by se poškodil.



Hodně oceňuji, že jsou všechny odnímatelné součásti umývatelné v myčce, protože kolikrát nemám už po té vší práci s těstem a krémy chuť všechno umývat ručně. Robot má i hodně příslušenství, které můžete dokoupit a pak ho využijete třeba jako stroj na těstoviny, mlýnek, struhadlo, zmrzlinovač, mlýnek na obilí a je toho ještě spousta, co už si ani nepamatuju. Za sebe ho můžu s klidem doporučit, zvládl všechno, co jsem na něm zatím zkoušela, velmi uspokojivě a rozhodně výkonněji než můj předchozí robot. Ono to, že mi půl roku trůní na čestném místě na kuchyňské pracovní desce, taky o něčem vypovídá.


Domácí vanilkový cukr

Jako bonusový recept tu mám domácí vanilkový cukr, kterého v tomto období bývá celkem spotřeba. A navíc při něm spotřebujete vanilkové lusky, z kterých už byla semínka využita jindy. No a nebo bude domácí vanilkový cukr fajn dárkem z vlastní výroby.



Na 0,5 kg vanilkového cukru
  • 0,5 kg cukru krystal
  • 1 vanilkový lusk zbavený semínek
  1. Do hluboké nádoby mixéru nasypu asi čtyři lžíce cukru a přidám na kousky nakrájený vanilkový lusk.
  2. Nádobu přiklopím víkem a vše spolu promixuji tak, aby se lusk v cukru rozmělnil na drobno.
  3. Hotový mix smíchám se zbytkem cukru, který pak skladuji ve sklenici, Podle potřeby používám.


2 komentáře:

  1. Díky za zajímavou recenzi :)
    Napadá mě několik otázek. Za prvé - píšete, že je k tomu i mixér. Jaké má výsledky, když to srovnávate s mixérem Russell Hobbs, o kterém jste tu psala loni? Je něco, co mixér Kenwoodu nezvládne, ale Russell ano? Nebo je to nastejno?
    A za druhé - jak ta mašinka zvládá sekání, strouhání, krouhání atd.?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mixér u Kenwoodu bych ohodnotila o chlup výkonnější než v případě Russela. Mám k dispozici jenom základní verzi robota, takže jiné nástavce než mixér k němu nemám a nemůžu tak ohodnotit ;)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)