21. listopadu 2016

Lohikeitto - finská lososová polévka


Tahle severská polévka je přesně to, co byste si asi představili pod tradiční polévkou typickou pro skandinávské země. Intenzivní rybí chuť, zjemněná smetanou a zeleninou, která dokáže pořádně zahřát. Jestli vám z nějakého důvodu nesedí naše klasická vánoční kapří, zkuste ji na štedrovečením stole netradičně nahradit finskou lososí. Určitě nešlápnete vedle.

Na 4 porce polévky
  • 2 lžíce másla
  • 40g zelené části pórku
  • 1 menší mrkev
  • 2 menší brambory
  • 700ml rybího nebo zeleninového vývaru
  • sůl
  • 200ml vysokoprocentní smetany
  • pár kapek citronové šťávy
  • 200g filetu z lososa bez kůže
  • snítku kopru
  1. Na másle v hrnci nechám zesklovatět na jemno nakrájený pórek, pak přidám na čtvrtkolečka nakrájenou mrkev a na kostičky nakrájené oloupané brambory.
  2. Zeleninu zaliju rybím vývarem (kdo nemá rád intenzivní chuť ryby, jde použít zeleninový), osolím a pod pokličkou nechám probublávat, dokud brambory a mrkev nezměknou.
  3. Do polévky pak přiliju smetanu, zakápnu trochou citronu a nechám krátce provařit.
  4. Nakonec přidán na kousky nakrájeného lososa, kterého nechám v polévce vařit asi 5 minut. Pak polévku stáhnu z plotny, vsypu nasekaný kopr a promíchám.
Talíř/misku mám z eporcelan.cz





10 komentářů:

  1. Vypadá opravdu skvěle. Určitě ji vyzkouším. M.

    OdpovědětVymazat
  2. wow! tak tu musím vyzkoušet! losos mi velmi chutná a ta miska vypadá skvěle! BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
  3. A budem tlustý na tři prsty. Losos je sám o sobě tučná ryba, tak proč proboha ještě dvě lžíce másla a vysokotučnou smetanu? Zeleninu osmahnu na max. půl lžíci másla a 16% smetana na vaření bude také jistě stačit. Jinak to ale vypadá chutně.
    Zdraví Petr S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jde o čtyři porce, když se to rozpočítá, není to tolik ;) Tučnější smetana polévku i trochu zahustí, 16% bude pořád vodová...

      Vymazat
    2. Se fakt neudržím - tak si to dělejte, jak chcete - nechápu, proč někde hledáte inspiraci, když to uníte líp.

      Vymazat
    3. Losos je sice tučnější nikoliv tučná ryba, ale obsahuje nám prospěšné tuky...to jen pro upřesnění pane Petře. Takže já bych to tak nehrotila. M.

      Vymazat
  4. Teď jsem dovařila a je naprosto výborná!

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju za recept. Polévka je naprosto dokonalá, zahřála a jsme po večeři. Všem moc chutnala, takže bude pravidelně na našem stole.

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)