8. dubna 2014

Labneh


Tohle je recept pro mojí maminku, i když věřím, že inspiraci v něm naleznete i vy. Nedávno jsem se totiž pustila do výroby labnehu, no a jelikož jsem ho měla nějak víc, než bychom spotřebovali, jednu skleničku dostali i rodiče. No a pak mi jednou zvonil telefon, že jako ten sejra je fakt moc dobrej!


Labneh je arabský sýr vyrobený z jogurtu, hodit se vám bude na posezení s přáteli nebo třeba nějakou oslavu, kde se chcete blýsknout domácí výrobou. A nepotřebujete k němu moc ingrediencí, přesto (nebo právě proto) je to lahoda. Recept jsem objevila v posledním Apetitu a samozřejmě si ho trochu upravila.


Na 2 skleničky labnehu jsem potřebovala:

  • litr hustého jogurtu
  • lžičku soli
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • kůru z poloviny citronu
  • čerstvé bylinky podle libosti (třeba mátu, oregano, tymián...)
  • olivový olej

Do připraveného jogurtu jsem vmíchala sůl a česnek, přidala jsem citronovou kůru a také trochu nasekaných čerstvých bylinek. Jogurt jsem promíchala a nalila do jemným plátýnkem vyloženým cedníkem. Cedník jsem umístila nad misku, aby mohla odtékat syrovátka a nechala vykapat asi 2 dny v lednici.

Z vykapaného jogurtu jsem si pomocí lžíce nebo i rukama vyválela menší kuličky, které jsem naskládala do skleniček. Obložila jsem je ještě čerstvými bylinkami a zalila olivovým olejem. 

Labneh se dá jíst v podstatě hned, ideálně s pita chlebem nebo jiným pečivem. V lednici ale takto vydrží i několik dní.



3 komentáře:

  1. Ráda bych se zeptala, jakou značku jogurtu si zvolila? Děkuji :) vypadá to dobře ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda značku už nevím, ale samozřejmě to byl vícetučný jogurt, asi 10% :)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)