6. dubna 2014

Polévka z červené čočky s citronovou trávou a kokosovým mlékem


Už jsem začala se zakořeňováním semínek na balkón. Je to paráda, když si zvládnete vypěstovat něco málo do kuchyně i na balkoně a sami. Takže už mi vyklíčil hrášek, který se mi celými lusky a mladými výhonky bude hodit do asijských nudlí (mňam), nebo zakrslá bazalka, a teď pokouším štěstí s koriandrem.

Problémem je, že se přes léto můj balkon mění v hotovou výheň, takže koriandr tam dostává zabrat a nakonec to většinou nezvládne. Právě proto jsem ráda za brzké jaro, protože budu možná mít šanci si trochu toho koriandru vypěstovat než přijdou vedra.


Je totiž pravda, že sehnat v našich končinách (pokud nejste z velkých měst) pořádný koriandr je celkem problém. Málokdy je za rozumnou cenu, v dobrém stavu nebo alespoň intenzivní svou chutí. A koriandr je důležitou surovinou pro asijskou kuchyni, kterou mám tak ráda. Sice má takovou mýdlovou chuť, která nemusí sednout každému, skvěle ale doplňuje jiné výrazné chutě, podobně jako v dnešní polévce.

Tahle čočková polévka nijak nepřipomíná naší českou klasiku. Přesto je stejně jako ona vydatná a tak moc dobrá, že jí musíte zkusit! Původní recept odtud.


Na 2 porce polévky jsem potřebovala:
  • 2 šalotky nebo jednu menší cibuli
  • 2 lžíce oleje
  • čerstvý zázvor o velikosti posledního článku palce
  • stonek citronové trávy
  • sekanou chilli papričku
  • drcený stroužek česneku
  • 100g červené čočky
  • asi deci kokosového mléka
  • sůl, pepř
  • limetkovou šťávu na dochucení
  • čerstvý koriandr

Na oleji jsem si nechala zesklovatět nasekané šalotky, přidala jsem k nim nastrouhaný zázvor a vše nechala ještě chvilku opéct. Z citronové trávy jsem oloupala svrchní tvrdé stvoly a měkkou část jsem nakrájela na velmi tenká kolečka, která jsem přidala k šalotce se zázvorem spolu s nasekanou chilli papričkou a česnekem. Vše jsem spolu nechala opékat asi minutu až dvě.

Ke koření jsem přidala zbylé (tvrdé) čísti citronové trávy, přisypala červenou čočku a nechala jí obalit směsí v hrnci. Následně jsem přilila čtvrt litru vody a kokosové mléko a vše nechala na mírném ohni provářet, dokud čočka nezměkla. 

Během vaření možná bude třeba přilít ještě trochu vody, protože každá čočka jí absorbuje jinak. Nakonec jsem polévku dosolila, přidala pepř a trochu limetkové šťávy. Z polévky jsem vyndala stvoly citronové trávy a podávala spolu s plátky limetky a čerstvým koriandrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)