4. května 2022

Bylinkový falafel pečený v troubě



Falafel asi všichni znáte, jsou to kuličky nebo placičky především z cizrny, bylinek a koření, které se obvykle smaží ve vysoké vrstvě oleje dozlatova nebo v odlehčené podobě pečou v troubě na plechu a potom servírují s hummusem, salátem nebo třeba v pitě. Jestli mě sledujete pozorněji, tak taky víte, že se falafel připravuje nikoliv z vařené, ale pouze namočené cizrny, která se s ostatními surovinami rozmixuje. Já jsem se rozhodla tenhle bylinkový falafel péct právě v troubě a připravovala jsem ho v odšťavňovači Sana. Možná si říkáte, cože, v odšťavňovači? Model 707 má totiž kromě odšťavňovacích nástavců i jeden homogenizační, takže protlačí třeba mražené ovoce na sorbet, ale taky právě bylinky a cizrnu na příjemnou konzistenci pro přípravu falafelu. A já jsem navíc ráda, že nemám doma další přístroj, který má jen jeden účel, ale docela široké využití… A teď už recept.



1 dávka/4 porce

  • 200g sušené cizrny
  • hrst baby špenátu
  • hrst bylinek (koriandr, petrželka)
  • větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky římského kmínu
  • sůl a pepř
  • olej

  1. Cizrnu den předem propláchnu a zaliju vodou, aby přes noc nabobtnala.
  2. Druhý den ji sliju a nechám okapat.
  3. Do odšťavňovače s homogenizačním nástavcem nejprve přidám špenát, bylinky, oloupanou cibuli a česnek a nakonec i cizrnu. Pokud odšťavňovač nemáte, všechny suroviny nakrájejte najemno a potom rozmixujte po částech v hlubokém mixéru dohladka.
  4. Do protlačené směsi přidám mletý římský kmín, sůl a pepř a promíchám.
  5. Vlhkýma rukama z cizrnové směsi vytvořím kuličky o velikosti pingpongového míčku a rozložím je na plech s pečícím papírem. Zakápnu je olejem, otočím vrchní stranou dolů a zakápnu znovu.
  6. Falafel peču v troubě předehřáté na 190°C dozlatova asi 30 minut. Podávám s omáčkou ze zakysané smetany, česneku a soli a zeleninovým salátem.

Příspěvek vznikl ve spolupráci se značkou Sana.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)