29. dubna 2022

Čočkový salát s pečenou mrkvičkou a halloumi sýrem



Ani nevím, proč si tyhle typy jídel nedělám častěji, jsou totiž celkem jednoduchá na přípravu, sytá a tak moc dobrá. Na salát obvykle používám černou čočku beluga, ale vhodná je třeba i nevyloupaná červená čočka. Za tepla nebo za studena, je to super oběd nebo večeře. Zkuste.



4 porce

pečená mrkev

  • 800g mrkve
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce medu

salát

  • 300g černé čočky
  • menší červená cibule
  • menší hrst vlašských ořechů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy

dohotovení

  • hrst zelené mrkvové natě
  • 4 lžíce oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • 400g halloumi sýra
  • olej
  • oblíbené koření (použila jsem citronový pepř)
  • sůl a pepř
  1. Mrkev očistím a podélně rozkrojím. Rozprostřu ji na plech, zakápnu olejem, medem, osolím a přidám pepř.
  2. Mrkev peču na 200°C dozlatova asi 20-25 minut, v polovině pečení otočím aby se rovnoměrně propekla.
  3. Na salát uvařím čočku podle návodu v osolené vodě doměkka, sliju a nechám okapat.
  4. Do misky nasypu uvařenou čočku, přidám na tenké plátky nakrájenou cibuli, nasekané ořechy (můžete krátce nasucho opéct na pánvi), dochutím olejem citronovou šťávou, solí a pepřem a promíchám.
  5. Mrkvovou nať spolu s olejem, citronovou šťávou, špetkou soli a pepře rozmixuju na pesto.
  6. Sýr posypu kořením, zakápnu olejem a opeču v kontaktním grilu nebo na pánvi dozlatova.
  7. Do misky nasypu salát, přidám pečenou mrkev, sýr a vše nakonec zakápnu pestem z mrkvové natě.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)