11. května 2022

Slaný koláč se smetanou a uzeným



Tento slaný koláč je inspirován francouzským tarte flambée, ale jen tak trochu. Základem je bramborové těsto, které je pokladené samými dobrotami, výsledek ale není nijak těžký na trávení, takže si ho můžete směle připravit. Slané koláče jsou zajímavou obměnou třeba oběda, pokud kouskem doplníte polévku, tak máte na oběd vymalováno.



koláč/2-4 porce

  • 160g vařených brambor
  • 90g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1-2 lžíce vody
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 50g uzeného masa
  • červená cibule
  • sůl a pepř
  • pažitka

  1. Vařené brambory nastrouhám najemno, přidám k nim mouku, vejce, podle potřeb trochu vody a sůl. Uhnětu hladké těsto.
  2. Těsto na pomoučené ploše vyválím na placku o tloušťce asi 0,5cm a přendám na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Zakysanou smetanu promíchám se solí a rozetřu po povrchu těsta.
  4. Navrch nasypu uzené maso a plátky cibule, přidám sůl a pepř a dám péct na 180°C dozlatova asi na 30 minut.
  5. Hotový koláč posypu pažitkou.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)