25. dubna 2022

Hovězí rumpsteak s lanýžovou majonézou a houbami



V devadesátkách byla asi jediná možnost, jak si pochutnat na dobře připraveném steaku, jen v restauraci, protože doma nebylo úplně snadné ho připravit v podobné kvalitě. Od té doby uběhlo už hodně času a zejména díky kvalitnímu a vyzrálému masu na trhu už zvládnete dobrý steak bez obav i doma. Mám pro vás recept na steak s lanýžovou majonézou a houbami, jaký si rádi děláme čas od času doma. Někdo má radši svou porci masa pro sebe, mě ale víc vyhovuje upéct jeden velký steak, který se potom nakrájí na plátky a servíruje podle počtu osob, takže rumpsteak o váze 400g pro dva v tomto receptu je k tomu jako dělaný. Navíc lanýž a hovězí maso k sobě velmi dobře pasují, doporučuju si tedy opatřit lahvičku kvalitního oleje do zásoby, vydrží vám opravdu dlouho a chuťový zážitek je nenahraditelný.

Recept jsem připravila ve spolupráci s Krušnohorským farmářem, který poskytl vyzrálé bio steakové hovězí. Na jejich e-shopu kromě hovězích steaků a jiných druhů masa najdete kvalitní farmářské produkty z Krušných hor od výborných sýrů a dalších výrobků z kravského, ovčího a kozího mléka až třeba po uzeniny. Obchod své produkty doručuje po Praze a okolí a tím zvyšuje dostupnost výrobků lokálních farmářů a producentů širšímu okruhu zákazníků, pro které je důležitá kvalita surovin a zejména udržitelnost. V případě dnešního receptu na kvalitě masa opravdu záleží a tady rozhodně nešlápnete vedle.



2 porce

  • 400g balení rumpsteaku od Krušnohorského farmáře
  • olivový olej
  • 1 vejce
  • 1,2dcl řepkového oleje
  • lžička lanýžového oleje
  • lžička dijonské hořčice
  • pár kapek citronové šťávy
  • kousek másla
  • 150g žampionů
  • čerstvé bylinky
  • sůl a pepř

  1. Před přípravou samotného receptu je potřeba vyndat steak z lednice a nechat ho přivézt k pokojové teplotě.
  2. Na majonézu rozklepnu do vyšší úzké nádoby vejce, přidám řepkový olej, lanýžový olej, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Do tekutiny ponořím až na dno tyčový mixér, zapnu na nejvyšší otáčky a velmi pomalu táhnu nahoru, aby vznikla hustá hladká majonéza. 
  3. Steak vyjmu z obalu, osuším ho papírovou utěrkou, lehce zakápnu olejem a ten vmasíruju do masa z obou stran. Steak osolím, přidám čerstvý pepř a dám péct na rozpálenou pánev nejlépe se silným dnem, aby dobře vedla teplo.
  4. Maso opékám nejčastěji na medium, aby bylo uvnitř hezky růžové, u takto velkého steaku to trvá asi 4 minuty z každé strany.
  5. Upečený steak odložím na prkénko, aby si maso odpočinulo. To je důležité, aby z něj potom při krájení nevytekla všechna šťáva. 
  6. Mezitím, co maso odpočívá, přidám do pánve trochu másla a plátky žampionů, které opeču dozlatova a na závěr přidám špetku soli a pepře.
  7. Na servírování přidám naspod talíře vrchovatou lžíci lanýžové majonézy, plátky nakrájeného rumpsteaku a houby. Vše nakonec zasypu čerstvými bylinkami, dochutím solí a pepřem a podávám nejlépe s křupavou bagetou.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)