16. února 2022

Střapaté sušenky z odšťavněné dužiny

Určitě si ještě pamatujete, že vloni přišel Ježíšek trochu dřív a nadělil nám šnekový odšťavňovač české značky Sana. Jak se dalo čekat, od té doby odšťavňujeme jak ovoce, tak zeleninu, zkoušela jsem už i ořechové mléko a další funkce ještě čekají na vyzkoušení. Až bude teplo, určitě v něm chci zkusit připravit ovocný sorbet a brzy se taky chystám na výrobu těstovin, které odšťavňovač možná překvapivě taky zvládne vyrobit. Už maminka mě jako malou učila neplýtvat, když to jen trochu jde, takže je asi jasné, že mi bylo líto vyhazovat zbytky po ovoci a zelenině z odšťavňování. Pořád jsem hledala různá využití a jedním z nich, který využíváme asi nejčastěji, je výroba domácích zdravějších sušenek.

Receptů na internetu najdete spoustu, jsou vlastně i docela variabilní, podle typu odšťavněné dužiny se dají udělat naslano nebo nasladko, což je fajn. Často jsou ale jako základ použity ovesné vločky, takže dužina je vlastně jen takový ochucovač, kterého do receptu nepoužijete zase až tolik, což úplně neřeší můj problém. Nakonec jsem si vymyslela svůj vlastní recept, kde dužina hraje prim a podle toho, jak dlouho budete sušenky v troubě sušit, budete mít křupavé krekry nebo krásně měkká kolečka tak akorát do ruky. Dužinu taky můžete použít z různého mixu ovoce nebo zeleniny, u nás je nejoblíbenější kombinace jablko a mrkev (někdy s trochou zázvoru), takže já jsem do receptu použila tenhle mix a sušenky chutnají trochu jako mrkvový koláč.



1 dávka/1 plech

  • 2 hrnky jablečno mrkvové směsi po odšťavnění
  • ½ hrnku strouhaného kokosu
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • ½ lžičky skořice
  • olej

  1. Do misky nasypu ovocno zeleninovou směs a přisypu k ní strouhaný kokos.
  2. Přidám med, chia semínka, lněné semínko a skořici a vše společně promačkám rukou, aby vznikla kompaktní hmota, kterou nechám pět minut uležet.
  3. Hmotu dám na pečící papír, přikryju ji druhým archem papíru a pomocí válečku vyválím placku o tloušťce asi 1 centimetr. Vrchní papír sloupnu pryč a vykrajovátkem vykrájím tvary, které pomocí nože přesunu na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Plech dám do trouby na 150°C sušit dozlatova minimálně 40 minut, pokud chci sušenky křupavé, pak klidně na hodinu, i déle (záleží na konkrétní směsi i troubě).
  5. Hotové sušenky nechám na plechu zchladnout a podávám.

Příspěvek vznikl ve spolupráci se značkou Sana.



2 komentáře:

Za všechny komentáře děkuji :)