18. února 2022

Masoputní koblihy s vanilkovým krémem



Máme tady období masopustu, tedy období, pro které jsou typické zabijačky a další tradiční oslavy, které se točí okolo jídla. Kromě masových pokrmů se často připravují právě třeba koblihy, které jsem letos vyzkoušela i já. Ve starém sešitu s recepty po prababičce jsem našla postup právě i na koblihy, ze kterého jsem vyšla. Z uvedeného množství v receptu vám (dle velikosti) vyjde zhruba 15 koblih, které jsou schopné pojmout poměrně hodně náplně. Krém vám tedy vystačí k naplnění asi poloviny z nich, druhou půlku naplňte nejlépe marmeládou, případně si připravte krému víc.



cca 15ks

  • 180ml vlažného mléka
  • 20g droždí
  • 30g másla
  • 25g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 300g hladké mouky
  • olej na smažení
  • skořice a cukr na obalení

na krém

  • 2dcl plnotučného mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rumu
  • vanilkový extrakt

  1. V polovině mléka rozmíchám droždí a špetku cukru. Nechám asi 20 minut na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do mísy dám změklé máslo spolu s cukrem a žloutky a ušlehám dohladka.
  3. Poté přidám rum, mouku, zbytek mléka a vzešlý kvásek a uhnětu hladké těsto. To trvá tak 5-10 minut.
  4. Mísu přikryju utěrkou a nechám na teplém místě kynout asi hodinu.
  5. Mezitím si připravím krém, na který společně prošlehám mléko, žloutky, mouku, cukr, rum a vanilkový extrakt a za stálého šlehání pomalu přivedu k varu, až směs zhoustne a vznikne hladký krém.
  6. Hotový krém odložím stranou a nechám zchladnout, během chladnutí občas promíchám, aby se na povrchu netvořil škraloup.
  7. Vykynuté těsto na koblihy přendám na pomoučenou plochu a opatrně vyválím na tloušťku asi 2cm. Z těsta vykrájím kolečka o průměru asi 7cm a nechám je ještě cca 20 minut dokynout.
  8. Koblihy pak smažím ve vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova, první by se měla smažit strana, která byla při kynutí nahoru. Olej by neměl být rozpálený úplně na maximum, lépe je smažit koblihy pozvolna, aby se nafoukly a zezlátly.
  9. Ještě horké koblihy obalím ve směsi cukru a skořice a jakmile zchladnou, naplním je krémem nebo marmeládou.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)