2. května 2016

Šetrnější vaření



Věděli jste, že se až třetina nakoupeného jídla v domácnostech vyhodí? Hodně je to o skladování, ale ruku v ruce s tím jde o účelné využití surovin, které doma máme. Co tedy dělat, abychom při vaření ušetřili?

Dnešním trendem je využití tzv. od čumáčku po ocas, respektivě od listů po kořen, což znamená využití dané suroviny beze zbytku. Já třeba kupuju celé kuře, které si pak naporcuju na jednotlivé části a zbyde i skelet na vývar, navíc dohromady vyjde kuře levněji než kdybych ho kupovala po částech. Zajímavé je to ale třeba při použití mrkve nebo ředkviček, taky normálně zelené listy vyhazujete? Zkuste je využít třeba do salátu nebo z nich udělat pesto, je dobré na těstoviny nebo všude jinde stejně jako to klasické.

Na pesto z ředkvičkových listů, stačí rozmixovat:

  • listy ze svazku ředkviček
  • pět vlašských ořechů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • malou hrst strouhaného parmazánu


Hodně nakupuju na farmářském trhu. V sezóně je tam zelenina a ovoce za opravdu minimální ceny (každý rok mě fascinují cukety za 20 nebo 10 korun) a navíc mám jistotu, že ke mně nemusely cestovat přes půl světa. Tam je taky dobré, že si člověk může koupit přesné množství, které potřebuje a není pak problém s přebytky.

Jestli se zajímáte trochu o zdraví, zkuste doma klíčit, protože klíčky jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Není k tomu potřeba nic náročného, stačí sklenice, gumička a prodyšná látka, mě se osvědčily kousky záclony. Klíčit můžete semena, která máte doma, fazole, čočku, nebo třeba hořčičné semínko. Jsou vynikající do salátu nebo na chleba. Víc informací jak klíčit najdete v mém starém článku.


Taky si doma pěstuju bylinky, sazenice kupuju na jaře za minimum peněz na trhu a celoročně pak mám zásobu čerstvých bylinek, které postupně dorůstají. Není to nic náročného. Nejčastěji mám bazalku, majoránku a tymián a taky rozmarýn a tahle krásná konvička na zalévání je odtud.


A jak tedy úsporně vařit? Spolupráce s Ikeou na projektu Šetrnější domov mě konečně pošťouchla k tomu, abych si pořídila tlakový hrnec. S papiňákem totiž ušetříte hodně času a tím i energie, osvědčil se mi při vaření luštěnin a třeba taky vývarů, které jsou hotové za minimum času. Na běžné vaření je to super!

Energii a čas šetří poklička, protože při jejím použití se zkracuje doba vaření oproti vaření bez ní. Pokud vařím větší množství vody, třeba na těstoviny, tak se mi osvědčilo ji nejdřív ohřát ve varné konvici, protože je to rychlejší a spotřebuje se i míň energie.

Taky v poslední době častěji zkouším vařit jídla z jednoho hrnce, je pak méně špinavého nádobí a nespotřebuju tolik energie, když funguje jen jedna plotýnka. Hodně často takhle dělám noky, nejdřív udělám omáčku (trošku řidší) a noky do ní šoupnu uvařit. Další recepty, ke kterým nepotřebujete tolik nádobí, jsou tady:



Při pečení se mi vyplatilo tak čtvrt hodiny před koncem vypnout troubu a jídlo hravě dojde, jen je nutné nechat troubu zavřenou, aby z ní teplo neuteklo.

Všelijaké zbytky zeleniny hodně často používám do polévek, často si je nosím k svačině do práce. Vznikají tak zajímavé zeleninové kombinace. Velké téma jsou obědy do práce. U nás v okolí není moc možností jak se přes oběd kvalitně stravovat, takže si obědy nosím z domova, vynikající jsou na to tyhle krabičky, protože mají oddělitelné díly na jednotlivé části jídla a miska na salát taky nádobku na dresing aby salát nezplihl a vidličku a nůž. Sice vaření přes týden trochu času zabere, ale není to nic hrozného, oproti restauraci hodně ušetřím, ale hlavně vím, co v jídle všechno je a můžu si udělat to, co mi chutná.

Jak šetříte vy při vaření?




1 komentář:

  1. "Předvaření" vody ve varné konvici taky praktikuju! :) Děkuji za další tipy :)

    Piosek

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)