12. dubna 2016

Lednice, mraznička a spižírna aneb co a jak skladovat



Dnešní příspěvek bude ze série Šetrnějšího domova o skladování potravin v domácnosti. Taky se Vám stává, že zbytečně vyhazujete jídlo, protože se zkazilo nebo už prostě není v dobrém stavu? Musím říct, že mě samotnou vždycky naštve, když musím vyhodit jídlo do koše.

Základem všeho je dobře každou potravinu uskladnit, tak například ne všechno ovoce nebo zelenina třeba patří do lednice, protože se může začít kazit rychleji. Sýr je po otevření dobré skladovat ve vlastní dóze, aby jím nenačichly ostatní potraviny. Parmazán třeba skladuju v plastové misce zabalený v kousku látky, protože v původním obalu mi často zplesnivěl, ale takhle vydrží dlouho a neztvrdne. Základem je mít v lednici pořádek a dobrou vychytávkou je skladovat potraviny s blížícím se datem spotřeby víc vepředu než ty, které ještě dlouho vydrží. A pokud přeci jen víte, že něco nestihnete spotřebovat, zkuste to zamrazit, hodně věcí totiž zamrazit můžete, dělám to tak s tvrdými sýry nebo tvarohem.


Do lednice raději nedávejte
  • brambory
  • banány (nezesládnou)
  • cibuli (snadněji zplesniví)
  • olivový olej (sráží se)
  • rajčata (nedozrají)



Udělejte si z mrazáku kamaráda. Pokud se vám stane, že nakoupíte něčeho víc nebo nestihnete jídlo včas zpracovat, dobrým řešením je mrazit. Já třeba v mrazáku pravidelně mám půlku chleba v zásobě, kdyby mi došel. Mrazit se dají i třeba nespotřebované vaječné bílky, mám na ně plastovou dózu, kam je postupně přilévám. Když jich je dost, dají se z nich udělat třeba pusinky, sýrové sufflé nebo omeleta z bílků. Maso mrazím na obvyklý počet porcí, většinou vařím čtyři porce, takže mám zamrazeno cca 600g masa v kuse, nikdy ne o moc víc. Tak jen vytáhnu co potřebuju. Ale důležité je všechno mít dobře popsané, už se mi kolikrát stalo, že jsem díky chybějícímu štítku rozmrazila něco úplně jiného.


Pravidelně po nějaké době mám problém s potravinovými moly, problémem není špatná hygiena, ale člověk si je občas přinese v něčem z obchodu. Když už je problém tady, tak nepomůže nic jiného než past, nejlepší je taková samolepicí papírová kartička, která se zavěsí do spíže a moly se na ni nachytají. V tom případě je rovnou třeba prohledat spižírnu a nemilostrdně vyhodit všechno, kde moly najdete. Jako prevence se mi osvědčilo volně rozložit sušenou levanduli nebo bobkový list po spíži a moly se jí budou vyhýbat. Další prevencí je skladovat potraviny v dózách, je jedno jestli plastových nebo skleněných, důležité alespoň pro mě je, aby do nich bylo vidět nebo byly dobře popsané. Dnes se najde hodně obchodů, které prodávají na váhu, takže člověk ani nezatěžuje zbytečně přírodu.


Velký problém se mi stával s kořením, jednak díky skladování v sáčku často ztratilo chuť, ale ani jsem neměla přehled o všem, co doma mám. Když jsem si konečně pořídila kořenky, tak to i líp vypadá a už se těším, jak se v tom konečně vyznám. Pohrát si můžete s etiketami, já zatím hledám inspiraci na internetu. Nemáte nějaký tip ke stažení v češtině?


Pečivo mi mnohokrát v plastovém pytlíku plesnivělo a zjistila jsem, že problém je dvojí, jak ve výběru nekvalitního pečiva, tak právě ve skladování v sáčku. Už dlouho kupuju chleba z kvásku u místního pekaře místo supermarketu a plánuju si ušít látkový pytlík. Chleba tedy spíš ztvrdne než by zplesnivěl, ale pak ho můžu alespoň dát zkrmit králíkům.

Snad vám budou tipy, kterými se doma řídím k užitku a jestli máte nějaké vychytávky, které tu nezazněly, určitě se podělte v komentářích, budu moc ráda!


5 komentářů:

  1. Protože můj blog spíš spí, tak ráda přidám svoje (dvě) zkušenosti sem. :)

    Chleba – lepší než plátěný sáček je prostě chlebovka, kde chleba také větrá, ale zároveň udržuje nějakou vlhkost (případně v plátěném sáčku a v chlebníku). Já tedy nemám chlebník, ale mám skleněnou zapékací mísu s poklicí, kterou moc nepoužívám, takže uchovávám chleba tam a je to super. Sem tam tam taky lehce zvlhne, ale většinou stačí sem tam nechat provětrat.

    Moli – to je věčný boj. Když narazím na mola, tak i potraviny, které nejsou viditelně napadené, raději nechám přemrazit. Tzn. strčím tak na hodinu (většinou víc, protože na ně zapomenu:) do mrazáku. Imho by se to dalo použít jako prevence – donesu z obchodu mouku / něco sypkého a strčím nejdřív na hodinu do mrazáku, pak až do spíže. Potravina samotná tím podle mě neutrpí.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, na chleba doporučuju tento chlebníky Brabantia. Řešila jsem stejný problém jako vy, ale teď tam dávám chleba bez jakéhokoli sáčku a paráda.

    OdpovědětVymazat
  3. S tím banánem musím kategoricky nesouhlasit! :D vždycky tam zraje úplně normálně, tzn. že je pak sladší, a v ledničce vydrží mnohem déle, než ve špajzu.

    OdpovědětVymazat
  4. Ja mam vo zvyku mrazit vsetok chleba aj pecivo, este cerstve a chrumkave ho supnem do mrazaku, chleba v celku rozkrajam na platky a vyberam podla potreby. Taktiez mrazim vyvar v 0,5l dozach, bylinky zalejem vodou a mrazim v plastovom pohari, popripade dam bylinky do nadobky na lad, zalejem vodou a vyberam len kocky podla potreby napr. matu na caj alebo mojito.
    V chladnicke ocenujem suplik s regulovatelnou teplotou, skladujem tam vsetky mliecne aj masove vyrobky, vydrzia dlhsie ako v beznej chladnicke.

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)