15. října 2014

Sicilská dušená dýně a cizrna podle Jamieho


Sice máme teprve říjen, ale řekla jsem si, že možná by se vám právě v tuto dobu hodily tipy na kuchařky, které byste mohli pod stromeček nadělit nějakému zapálenému kulináři. Aktuální období kuchařkám opravdu přeje, nejen, že hned několik blogerek vydává svoje vlastní kuchařky, i ti světoznámější kuchaři vycházejí právě teď v českém překladu.


Dnes přicházím s jasnou volbou na jistotu, kterou rozhodně nic nezkazíte, ba naopak! Na pulty obchodů právě dorazila v českém vydání kuchařka Jamieho Olivera "Vařte chytře jako Jamie". Kuchařku jsem pořídila, zhltla pohledem stránku po stránce a následně i uvařila. A řeknu vám, že je to opravdu jednička, tým lidí okolo Jamieho Olivera prostě umí. 

Moc se mi líbí, že Jamie reflektuje přání svých fanoušků a na jejich prosby vytvořil kuchařku, která vás naučí šetřit v kuchyni. Ať tak, že šetří peněženku při nákupu, nebo třeba učí, jak spotřebovat vše, co doma máte hned v několika variacích. Pro tradičně se stravujícího Čecha tahle kuchařka není, najdete v ní totiž spoustu koření, netradičních ingrediencí z celého světa a opravdu pestrou paletu chutí a nápadů. 


Je mi sympatické, že je dost prostoru věnováno i čistě zeleninovým jídlům, kterými se snažím vyplnit co nejvíce pracovních dnů. S Jamiem si asi ladíme v názoru, že přemíra konzumace masa nepomáhá ani financím, planetě, ani zdraví. Tahle kniha prostě stojí za to!

Z kuchařky jsem zkusila následující sezónní recept, jehož text jsem převzala z knihy. Trochu mě zarazilo, že je v ingrediencích kostka bujonu, ale jinde v knize jsem zjistila, že Jamie občas pro urychlení používá biobujon v kostce.

Pro 4 až 6 osob je třeba:
  • 1 máslová dýně (zhruba 1,2kg)
  • 2 cibule
  • 1/2 svazku čerstvého koriandru (15g)
  • 40g rozinek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 až 1 lžička sušené drcené chilli papričky
  • 50g různých oliv s peckou
  • 400g konzervovaných krájených rajčat
  • 400g konzervované cizrny
  • 1 bujonová kostka
  • 1 velký hrnek (320g) kuskusu
  • netučný bílý jogurt k podávání

  1. Troubu předehřejte na 190°C. Škrabkou oloupejte dýni, pak ji opatrně rozpulte a zbavte semínek (proužky slupky a semínka dejte stranou do misky). Dýni nakrájejte na 3cm kousky, dejte ji do velkého pekáče, promíchejte s trochou oleje a zlehka osolte a opepřete. Pečte na horní příčce trouby 35 až 40 minut, nebo dokud nebudou zlaté a zkaramelizované.
  2. Mezitím oloupejte a nahrubo nakrájejte cibule a dejte je do kastrolu s trochou olivového oleje. Stonky koriandru nakrájejte na tenké plátky a přidejte je do kastrolu spolu s rozinkami, většinou skořice a drcené chilli papričky. Poduste 20 minut pod pokličkou, občas promíchejte a zastříkněte trochou vody, je-li třeba. Až bude dýně měkká, vmíchejte ji do kastrolu. Olivy rozmáčkněte a vyndejte z nich pecky, pak je přidejte do kastrolu spolu s rajčaty a cizrnou (i se vší šťávou z konzervy). Rozdrobte k tomu bujonovou kostku, vlijte 500ml vroucí vody, plamen zvyšte na střední a bez pokličky zvolna vařte 40 minut, nebo dokud to nebude krásně husté. Občas promíchejte. Mezitím promíchejte slupku i semínka dýně se zbylou skořicí a drcenou chilli papričkou, špetkou soli a pepře, rozestřete na uprázdněný plech a pečte 10 minut, až to bude zlaté a křupavé, dejte stranou.
  3. Asi 15 minut předtím, než bude dušená dýně hotová, vsypte kuskus do mísy, zalijte vroucí vodou, aby byl pokrytý, zakryjte talířem a nechte 10 minut, až se voda vsákne a kuskus změkne. Nakypřete ho, perfektně osolte a opepřete a vsypte na velký talíř. Nahoru dejte dušenou dýni a podávejte zakápnuté jogurtem a posypané lístky koriandru a rozdrcenou slupkou dýně a jejími křupavými semínky.


5 komentářů:

  1. Jamie Oliver je pro mě stále králem kuchařů :) jeho kuchařky jsou skvost ...také jsem včera dělala recept z dýně a kuskusu,ale potřebuje ještě vychytat nějaké mouchy než půjde na blog :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knížce také přemýšlím. Jinak mě ve spoustě receptech ve všech možných kuchařkách spíše zaráží vše z konzerv, hlavně luštěniny.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem se na ní dívala .. asi už si začnu psát vánoční seznam dárků, tahle knížka na něm určitě bude. Ještě bych chtěla Nigelu ať to mám kompletní :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. S máslovou dýni jsem si vždycky nevěděla rady... :)

    OdpovědětVymazat
  5. Můj manžel řekl, děkuji. Ale jak vaření, jak je na obrázku, jsem neuspěl.

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)