12. října 2014

Teplý salát s houbami a čočkou


U některých ingrediencí byste řekli, že se k sobě hodit nebudou, když je ale vyzkoušíte pospolu, zjistíte, že je to fenomenální! No a tak je to i s následující kombinací v receptu. Nenapadlo by mě, že čočka bude takhle ladit s houbami, ale je to tak. 

Nápad na tenhle recept mám odněkud z internetu a chtěla jsem ho udělat už dlouho. Správná chvíle nastala teď, kdy lesní houby stále ještě rostou, a ve spíži mám drobnou černou čočku beluga, která se hodí na rychlejší úpravu.



Salát je výborný jako předkrm, ale dokážu si ho představit i jako hlavní chod, protože určitě budete mít tendenci chodit si pro další a další porcičku.

Na předkrmové porce pro 4 jsem potřebovala:
  • 200g čočky beluga
  • 200g drobných pevných lesních hub na plátky
  • olivový olej
  • stroužek česneku
  • sůl
  • šťávu z poloviny citronu
  • balení rukoly
  1. Čočku jsem si propláchla a podle návodu uvařila doměkka, ale nenechala jsem ji rozvařit.
  2. Na olivovém oleji jsem nechala zesklovatět nadrcený česnek, přidala jsem plátky hub, osolila a zvolna opékala dozlatova. Když se houby opekly, odstavila jsem je z pánve a na stejném oleji (podle potřeby jsem ještě přilila) se zbytky česneku krátce opekla i čočku.
  3. V misce jsem promíchala čočku s houbami, zakápla jsem je citronovou šťávou a dosolila. Salát jsem rozdělila na talíř, který jsem ještě zasypala navrch rukolou. Sýromilci mohou přidat ještě parmazán.


1 komentář:

Za všechny komentáře děkuji :)