26. října 2014

Parfait z kachních jater


Pomalu se doma dostávám do přípravné fáze 3 před topením. To znamená, že už doma nemůžu chodit v tričku, ale ještě se nemusím zahřívat vnitřně (třeba panákem slivovice). Až už to dospěje tam, budeme muset zatopit.

Jelikož se pomalu, ale jistě posouváme do zimy, přirozeně se mění i jídelníček. Častěji tak zařazuju hutnější jídla, která mám možnost si právě v tuto dobu nejvíc užít. Takový dobrý guláš s knedlíkem, to je naprosto vynikající volba. Ale v tuhle dobu taky velmi často začínám připravovat domácí paštiku.


V historii najdete recept, který je na přípravu velmi jednoduchý a také skvělý. Dnešní recept na velejemnou paštiku z kachních jater - parfait - jde v přípravě opačně. Prvně pracuji se syrovými játry, která se marinují, mixují, pasírují a následně teprve pečou ve vodní lázni. Vznikne tak úžasně jemňoučký krém, který se rozplývá na jazyku.


Na 2 skleničky kachního parfait jsem potřebovala:
  • 250g očištěných kachních jater
  • 1dcl bílého vína
  • 1 šalotku
  • sůl, pepř
  • špetku muškátového oříšku
  • 160g másla (+trochu na zalití)

  1. Játra jsem si omyla a na hodinku jsem je naložila do bílého vína. Když jsem chtěla pokračovat dále, játra jsem z vína vyndala a omyla pod tekoucí vodou. Nechala jsem je důkladně okapat a společně s šalotkou je rozmixovala ponorným mixérem.
  2. Aby bylo parfait sametově jemné, ještě jsem játrovou směs propasírovala v pasírovači. Do směsi jsem přidala muškátový oříšek, trochu soli a pepře. Máslo jsem nechala rozpustit a zchladnout a přilila jsem ho k játrům. Připravené parfait jsem promíchala a nalila do nádoby, ve které chci parfait servírovat.
  3. Troubu jsem si předehřála na 100°C, do pekáče jsem položila nádoby s parfait, do pekáče jsem nalila vodu, aby nádoby byly ponořené zhruba do poloviny a pekla asi 3/4 hodiny, dokud směs neztuhla.
  4. Na hotové parfait jsem nalila v tenké vrstvě rozpuštěné máslo a nechala pomalu vychladnout.

Pamatujte, že tato verze je základní a rozhodně nic nezkazíte, pokud před pečením přidáte například ořechy, nebo třeba sušené ovoce. Stejně tak můžete kachní játra nahradit třeba kuřecími nebo krůtími.

6 komentářů:

  1. Krásná mistička na paštiku ta se na to báječně hodí, naprosto mě uchvátila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mě taky, chodila jsem kolem ní několik měsíců a nakonec jí musela koupit

      Vymazat
  2. Jak dlouho ta pastika v lednici vydrzi? Odhadem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc :) a muzu misto pasirovace pouzit normalni sitko?

      Vymazat
    2. Určitě ano, bude to jen trochu víc práce ;)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)