6. ledna 2014

Paštika s meruňkovým želé


To mi pěkně začal ten nový rok. Dostala jsem dnes antibiotika a můžu si doma poležet. No nic, když zrovna chcete začít pozitivněji, tak vám vždycky někdo hodí klacky pod nohy. Ještě že pracovní pohovor mám až za týden. Určitě je tak strašně oslním, že mě budou brát všema deseti! Takže dnešní plán je hajat a večer si pustit včerejší díl Sherlocka. Díváte se taky?


Letošní Vánoce a Silvestr se nesly v duchu této paštiky, kterou jsem dělala hned dvakrát. Je to snad nejjednodušší recept na paštiku, jen trochu vylepšený o meruňkové želé, které jsem připravila z domácí marmelády od sestry. Dík sis! Nakonec se to, že jsem táhla několik plných sklenic v kufru téměř přes celou republiku, vyplatilo.


Na dvě bábovičky paštiky jsem potřebovala
  • 0,5kg kuřecích jater
  • 100g másla
  • malou cibuli
  • stroužek česneku
  • majoránku, sůl a pepř podle chuti
  • dvě lžíce smetany
  • 3 lžíce meruňkové marmelády
  • lžičku agaru
  • trošku oleje

Nejprve jsem si připravila meruňkové želé. Do plechového hrnečku jsem dala meruňkovou marmeládu, přidala 2 lžíce vody a lžičku agaru. Vše jsem pomalu míchala a nechala vařit asi 10 minut. Nádobu, do které jsem pak chtěla dělat paštiku, jsem vymazala olejem a želé nalila na spodek. Já jsem jako formu použila keramickou nádobku na suflé.

Kuřecí játra jsem si očistila od všech žilek a šlach a nakrájela na kousky. Na troše másla jsem si nechala zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli a česnek, pak jsem přidala játra a opékala tak, aby játra byla stále ještě měkká na zmáčknutí, ale již opečená ze všech stran.

Směs jsem pak vypnula, osolila, opepřila a přidala majoránku. Směs jsem přendala do vysoké nádoby, přidala smetanu a studené máslo a rozmixovala ponorným mixérem dohladka. Na již zchladlé želé jsem nalila játrovou směs a povrch uhladila. Paštiku jsem nechala vychladnout, potom nožem objela kraje, nádobu otočila dnem vzhůru a párkrát na ní klepla, aby vypadla tak, že želé zůstalo navrchu.

U nás doma byla s čerstvě upečeným kváskovým chlebem, tak je to totiž nejlepší!