21. září 2014

Marmeláda z červené cibule


Nějak se mi blog začíná plnit samými skleničkami. Ale co si budeme říkat, ony ty skleničky k podzimu prostě patří, protože je ten správný čas uchovat si aktuální úrodu na horší časy. Dnešní marmeláda je vynikající hned na několik způsobů, výborně doplňuje třeba sýry, dodá poslední tečku hamburgerům, dochutí paštiku a tak dále a tak dále.


Obvykle si tuhle karamelizovanou cibuli připravuju k danému jídlu v malém množství, proč se do ní ale nepustit ve větším? V receptu používám balzamikový ocet, zde se nebojte použít nějaký obyčejnější a ty starší, uleželejší a také dražší si nechte na saláty.


Na 2 skleničky marmelády jsem potřebovala:
  • 600g oloupané červené cibule
  • 50g másla
  • 2 lžíce oleje
  • 70g cukru
  • lžičku sušeného tymiánu
  • 1,5 deci balzamikového octa
  • trochu soli

  1. Cibuli  jsem rozpůlila a nakrájela na tenká půlkolečka. V hrnci jsem rozehřála máslo s olejem a cibuli na něm opékala asi 5 minut. Když cibule změkla, přisypala jsem cukr a sušený tymián a vše společně opékala dalších 5 minut.
  2. Cibulovou směs jsem zalila balzamikovým octem, přikryla pokličkou a na mírném ohni nechala redukovat přibližně 3/4 hodiny. Když směs zhoustla a ztmavla a balzamikový ocet se téměř vypařil, hotovou marmeládu jsem zlehka dosolila a naplnila do čistých skleniček. 
  3. Takto marmeládu uložte do lednice a spotřebujte co nejdříve nebo sterilizujte, aby vám vydržela pár měsíců. Pokud tedy nebudete chodit ujídat.

P.S.: Kupte si říjnový F.O.O.D., kde o mě a blogu vyšel článek!


7 komentářů:

  1. Tohle jsem taky dělala, ovšem sterilizovat jsem nestihla:-) hned byla pryč

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám vždycky pocit, že mám obrovskou kupu cibule a že budu mít hodně marmelády... a pak to nějak všechno tak rychle zmizí, že ji můžu začít dělat znovu... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ted jsem dodelal a musim podekovat za inspiraci - to fakt nema chybu - nemocna dcera rekla, ze je to mnamozni :-) i teply - GOGO

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji za recept! Malinko jsem si upravila (přidala třtinový cukr, k balzamikovému octu (1 dcl ještě 0,5 dcl Marsaly a tři sušené feferonky)! Pro nedočkavé - je lepší cibulku trochu osolit na začátku. Pustí rychleji vodu a je dřív hotová! Jinak ještě jednou mockrát děkuji za skvělou inspiraci ☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji za vyzkoušení :) a super vylepšení :D

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)