24. září 2014

Salát s marinovanou řepou


Jaký máte vztah k řepě? Vsadím se, že buď ji milujete nebo nenávidíte, řepa je totiž jedna z těch věcí, na které musíte mít vyhrocený názor. Jestli ji milujete, tak není co řešit a musíte se začíst dál. Já se naštěstí řadím mezi milovníky řepy, klasická zavařená kyselá řepa z jídelny nebo doma při obědě mi hrozně chutná a vždy chutnala. Dokonce vždy, když nějakou zavařenou řepu otevřu, zápasím s nutkáním celou tu skleničku sníst jen tak naposezení.


Není tedy divu, že jsem si zamilovala i pečenou řepu, je to další úžasný rozměr, který této surovině můžete dát. Výborná je jen tak upečená s trochou oleje, povýšit ji však můžete ještě více, pokud ji po upečení krátce namarinujete. V salátu prostě božské!


Na 4 porce jsem potřebovala
  • 4 menší červené řepy
  • 4 menší brambory
  • 2 lžíce oleje + 1 navíc k marinování
  • lžíci balzamikového octa
  • lžičku medu
  • sůl a pepř
  • balení baby špenátu
  • lžíci citronové šťávy
  • čerstvý kozí sýr
  • pyramidovou sůl

  1. Řepu jsem si omyla, oloupala a nakrájela na měsíčky, promíchala ji se lžící oleje a rozložila na pečící papír. Brambory jsem důkladně omyla, nakrájela na kousky, promíchala s druhou lžící oleje a přidala bokem k řepě na pečící papír. Oboje jsem pekla v troubě předehřáté na 200°C asi 25 minut dozlatova.
  2. Během pečení jsem si připravila marinádu - promíchala jsem olej s balzamikovým octem, medem, trochou solí a pepře. Ještě horkou řepu jsem přendala z plechu do marinády a nechala asi 5 minut odležet.
  3. V míse jsem zakapala špenát citronovou šťávou a rozdělila jsem jej na talíře. Na něj jsem položila kousky brambor a marinované řepy, poházela čerstvý kozí sýr a celý salát jsem pokapala ještě zbytkem marinády z řepy. Navrch patří ještě trocha pyramidové soli, díky níž to správně křupne.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)