25. března 2014

Máslové sušenky


Na máslové sušenky mám ty nejlepší vzpomínky z dětství. Tehdy byly opravdu intenzivní chutí a celá tahle sušenková věc ve mě vzbuzuje příjemné vzpomínky. Dneska si máslovky nedávám tak často. Jednu dobu jsem je jedla v čajovně po kvantech, ale ty časy jsou už taky dávno pryč.


Když už mě popadne chuť na tuhle sladkost, většinou se poohlédnu po dánských máslovkách, které jsou moc dobré. Ale proč si nějaké nepřipravit doma? Je to brnkačka. A potom, co jsem objevila tenhle super recept u Maryny, nebylo proč otálet. Já jsem její recept trochu poupravila a nahradila klasickou mouku celozrnnou.

Na reliéf jsem kromě zářezů vidličkou použila razítko s motivem jara, protože jsem nadšená ze sluníčka a všeho jarního okolo. Jaro, vítej!


Na jeden plech sušenek jsem potřebovala:
  • 180g másla
  • 250g celozrnné pšeničné mouky
  • 60g cukru moučka
  • podle potřeby 1-2 lžíce vody

Máslo s moukou a cukrem jsem si prohnětla v hladké těsto. Pokud by se vám nedařilo vypracovat těsto, aby se nedobilo, přidejte do něj jednu nebo dvě lžíce vody, to by mělo pomoct.

Z těsta jsem vytvořila dva válečky, které jsem nechala zakryté v lednici ztuhnout přes noc, ale stačit bude i tak hodina. Válečky jsem pak nakrájela na půlcentimetrová kolečka, která jsem rozložila na plech s pečícím papírem a pekla v troubě předehřáté na 180°C asi 20 minut dozlatova.

7 komentářů:

  1. Jéééé, o víkendu to musím zkusit, máslový sušenky miluju!

    OdpovědětVymazat
  2. Odzkoušeno, a zmizely během jedné hodiny! :D Parádní recept :)

    S pozdravem Andrea :)

    OdpovědětVymazat
  3. ty vypadaj parádně :-) jdu shánět "razítko" a pak taky hurá na sušenky :-)

    OdpovědětVymazat
  4. S radostí budu informace šířit dál :-) a těším se na další recepty a rady :-)))

    Helena Kolešová

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)