25. února 2014

Earl Grey Créme brulée


Kdo by neměl rád créme brulée, je to taková francouzská klasika, která rozhodně neurazí. Zdá se, že moje sestra je do něj přímo zblázněná, protože po tom, co přijela na návštěvu, nemluví o ničem jiném, abych jí připravila. A ještě sushi, ale o tom někde jinde někdy jindy.

No, co bych pro sestřičku neudělala, créme brulée muselo spatřit světlo světa, ale nechtěla jsem jít v úplně zajetých kolejích a to créme brulée chtělo něčím trochu ozvláštnit. V tu chvíli přišel na řadu Earl Grey. Jestli znáte film Mary&Max, tak určitě budete vědět, o čem teď budu mluvit. 


Nejvíc nezapomenutelná je pro mě scéna, jak Mary vzpomíná na krabičku čaje Earl Grey s fešáckým pánem na obalu a představuje si, že jednou si toho Earla Greye vezme za manžela. Věřím, že pokud nějaký Earl Grey existuje, určitě by mu tohle créme brulée zachutnalo.


Na 4 porce jsem potřebovala
  • 250ml smetany
  • pytlík čaje Earl Grey
  • semínka z vanilkového lusku
  • 4 žloutky
  • 40g cukru
  • cukr na posypání a zkaramelizování

Smetanu jsem v hrnci spolu s čajem přivedla téměř k varu, stáhla z plotny a čaj tam nechala nějakou dobu louhovat. V míse jsem vyšlehala žloutky spolu s cukrem a vanilkovými semínky do pěny.

Z trošku zchladlé smetany jsem vyndala čaj a přimíchala ji do žloutkové směsi. Připravenou směs na créme brulée jsem rozlila do připravených nádob a položila je do plechu s horkou vodou, který jsem vložila do trouby vyhřáté na 150°C asi na 30 minut, dokud kraje směsi nebyly pevné a střed ještě trochu třesavý.

Hotové créme brulée jsem nechala důkladně vychladit a teď přišlo na řadu karamelizování. Jestli máte plynovou pistoli, vše vám půjde dobře, stačí jen créme brulée posypat cukrem a osmahnout. Já takovou nevlastním, takže jsem to zkusila pod grilem (což bývá doporučováno jako náhradní varianta) - pokud karamelizujete pod grilem, vložte nádoby do pekáče s ledovou vodou, aby se směs nezahřála.

No, můj gril griluje celkem nerovnoměrně, takže někde byl cukr připečený víc a někde míň, ale výsledek byl celkem uspokojující. Cukr je však třeba hlídat, aby nezčernal a nezhořkl.

2 komentáře:

  1. Priznám sa, film Mary&Max som videla, mám ho moc rada, ale z kuchárskych inšpirácii som si odniesla len vyjedanie kondenzovaného mlieka lyžičkou ( hreje ma pri srdci aspoň fakt, že si ho robím sama :D) Créme brulée sa chystám urobiť už dlho, ale celkom sa obávam, či to nebude chutiť len ako extra osladená vajíčková smotana s troškou karamelu :D Taká to verzia sa mi však moc páči, myslím, že radšej skúsim najprv toto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není třeba se obávat, vznikne vlatně takový pudink :)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)