23. února 2014

Kuřecí polévka s citronem a orzem


Tak nějak už asi přišlo jaro. Je to v únoru možná k neuvěření, ale je teplo a krásně slunečno, takže by se mohlo zdát, že jdu s touhle polévkou s křížkem po funuse. Protože kombinace kuřecího vývaru a citronu je velmi silná a povzbuzující spíš proti zimním šedivým dnům a bacilům.

Tak bych to vzala jinak, tahle polévka plná vitamínů svou pozitivní barvou a obsahem nahrává současnému stavu počasí, protože vás naladí na lepší notu a možná vám pomůže právě teď, když se střídá teplo přes den s lezavou zimou ráno a večer.


Kuřecí polévka s citronem je poměrně populární, takže najdete hodně receptů kolujících všude možně. Já radím, minimálně co se týče množství citronu, řídit se vlastní chutí. První pokus, kde jsem se řídila čistě receptem, dopadl poněkud překyseleně. Takže ochutnávat, ochutnávat, ochutnávat! A slunce v duši!


Na 4 porce polévky jsem potřebovala:
  • trochu olivového oleje
  • nasekaný stroužek česneku
  • na kostičky nakrájenou menší cibuli
  • na kostičky nasekanou malou mrkev a petržel
  • litr kuřecího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1 kuřecí prso na kousky
  • 2 hrstě orza (těstovinové rýže)
  • nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu z jednoho citronu
  • hladkolistou petržel
  • hrst čerstvého špenátu
  • sůl a pepř

Na olivovém oleji jsem nechala zesklovatět cibuli a česnek, potom jsem k nim přidala mrkev a petržel, které jsem opékala a míchala, dokud nezačaly zlátnout a nezměkly. Zeleninu jsem v hrnci zalila kuřecím vývarem, přidala jsem maso a bobkový list a vše nechala bublat asi 15 minut.

Do polévky jsem přidala orzo, kůru a šťávu z citronu a nechala pomalu vařit, dokud orzo dostatečně nezměklo. V závěru vaření jsem z polévky vyndala bobkový list, přidala petržel a špenát, dosolila jsem ji a opepřila a stáhla z plotny.

Po uvaření je možné polévku ještě dochutit trochou citronu, záleží jen na vás. Na talíři jsem ji servírovala už jen s plátkem citronu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)