20. února 2014

Domácí medová hořčice


Dijonská hořčice je mým oblíbeným druhem hořčice, má říz a je tou správnou tečkou k mnoha dobrotám. I když párky moc často nejím, je to právě hořčice, která mi k nim nikdy nesmí chybět. Klasickou bez příchuti najdete u nás v lednici téměř jistojistě. Čas od času mám ale chuť na nejrůznější příchutě, které pak dávají základní chuti hořčice zajímavé akcenty. 


Na našem trhu bohužel není možné sehnat velký výběr příchutí, jako třeba ve Francii. Měla jsem tu možnost už vyzkoušet se zeleným pepřem, s křenem, ale nejvíc mě asi zaujala ta s medem, protože krásně zjemňuje tu typickou palčivou chuť.

Nikdy by mě ale nenapadlo připravit si hořčici doma. To až jednou jsem brouzdala internetem a objevila až směšně snadný recept, že jsem si jako řekla, že to teda zvládnu i já. Jediné, na čem recept opravdu stojí, je dobrý výkonný mixér a samozřejmě kvalitní suroviny. 


Na dvě skleničky jsem potřebovala:
  • 100g hořčičných semínek (já měla od Grešíka)
  • 1/3 hrnku bílého vinného octa
  • 2/3 hrnku vody
  • lžičku soli
  • 3-4 lžíce medu
V míse jsem smíchala vinný ocet a vodu a hořčičná semínka jsem do ní naložila. Takto naložené jsem je nechala asi 3 dny, je v podstatě jedno jestli v lednici nebo na kuchyňské lince.

Když se semínka dostatečně uležela a vsákla většinu nebo dokonce celou tekutinu, směs jsem vložila do mixéru a mixovala dohladka. Samozřejmě je možné určit si v tomto stádiu hrubost vaší hořčice, takže jestli chcete hrubší konzistenci, mixujte kratší dobu. V případě, že by byla konzistence moc hustá, můžete přidat trochu vody podle potřeby.

Rozmixovanou hořčici jsem pak osolila a přidala med. Vše jsem promíchala, naplnila do skleniček a uzavřela. Hořčici skladuji v lednici, i když tam moc dlouho nevydrží, protože se rychle sní.

10 komentářů:

  1. Dneska jsem pekla lososa s jogurtem a horcici... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konečně jsem přesvědčila rodiče, že je lepší losos pečený v troubě a ne smažený na oleji. :) Prý už od teď jen pečeme... :)

      Vymazat
  2. A koláč z kuchařky, co jsem před Vánoci vyhrála... :) Už jen čekám, až vychladne.

    OdpovědětVymazat
  3. To musí být dobrota, určitě vyzkouším. Jako koření mám v oblibě semínka černé hořčice, zajímalo by mě, jakou barvu by měl výsledný produkt.

    OdpovědětVymazat
  4. Pro mě je tohle novinka, vlastně bych ani nevěděla jak hořčici vyrobit :o). A s medem? Dobrota, taky jsem měla možnost ochutnat a je báječná. A takováhle domácí? Sbíhají se mi sliny :o).

    PS: docela slušný výběr hořčic mají v M&S ;o)

    Little Live Lady

    OdpovědětVymazat
  5. jakou má prosím hořčice trvanlivost? Ráda bych ji připravila jako dárek na vánoce... děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je v tom ocet, takže trvanlivost dlouhá. Já jí měla několik měsíců v lednici dokud se nespotřebovala a nic se jí nestalo ;)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)