19. března 2013

Žampionové carpaccio

 
Carpaccio miluju jakéhokoliv druhu. Carpaccio je původně italský pokrm a dnes se již chápe jako cokoliv nakrájeného na velmi tenké plátky. Takový pokrm bývá zpravidla syrový, je dochucen olejem a dalšími ingrediencemi a konzumuje se s přílohou (kterou je obvykle pečivo) nebo jen tak.

Nejznámějším carpacciem je asi to z hovězí svíčkové. Alespoň jednou do měsíce ho musím mít. Když mě na něj popadne chuť, nedá se nic dělat a musím si ho dříve nebo později dát. Chodíme na něj obvykle u nás do restaurace Ciao Ciao, ale pomalu se na tom našem maloměstě začíná objevovat i v jiných restauracích.



Carpaccio však může být i z jiných surovin, než z hovězího masa. Může být rybí, obvykle lososí, z červené řepy nebo i nasladko z ananasu. Mmm... Já jsem připravila carpaccio z čerstvých žampionů a nejspíš jej zařadím na svůj stůl častěji, protože bylo jak lehké, tak i opravdu delikátní a snadné na přípravu.


Na jednu porci jsem potřebovala 
  • asi 5 hlaviček čerstvých žampionů (nožičky jsem odstranila, protože bývají tuhé)
  • tři lžíce olivového oleje
  • tři lžíce citronové šťávy
  • dvě lžíce kaparů
  • dvě lžíce nálevu z kaparů
  • čerstvý pepř
  • hrubou sůl
  • parmazán
Žampiony jsem omyla, důkladně osušila a ostrým nožem nakrájela na co nejtenčí plátky. Ty jsem rozložila na talíř, zakapala olivovým olejem, citronovou šťávou a nálevem z kaparů.

Vše jsem nechala asi 15 minut odležet, aby se tekutiny nasákly do plátků žampionů a ty změkly (zde pak bude možná potřeba ještě přidat trochu oleje, kdyby se vše moc vsáklo).

Pak jsem je posypala kapary, hrubou solí a pepřem a nakonec navrch nastrouhala parmazán. Carpaccio jsem podávala s opečenými plátky bagety.