27. března 2013

Avokádová topinka

 
Chodíte rádi k zubaři? Já jsem asi jedna z mála, komu to nevadí. Sice tam nejdu ráda, protože obecně doktory moc v oblibě nemám, ale nevadí mi to. Možná taky proto, že jsem do nedávné doby neměla žádný kaz a když mi trhali zuby, tak to proběhlo všechno v pořádku.

V pátek jsem byla na svém prvním stomatochirurgickém zákroku a "zašili mi celou hubu". Poprvé byla následná léčba opravdu utrpením, čtyři stehy v puse a rozbouraná čelist... No, co dodat, v pátek jdu na vyndání stehů a snad už bude vše v pořádku. I když mě to čeká ještě jednou na druhé straně. Nezbývá než doufat, že to bude lepší. 

Nejhorší na tom všem bylo, že jsem ani pořádně nemohla jíst a neměla sílu nic moc připravovat. Vše se ale vrací do normálu a tak se s vámi chci dnes podělit o recept na skvělou pomazánku z avokáda, kterou jsem objevila v kuchařce Vaříme expres od Nigelly Lawson.




Je to opravdová dobrota, ale musíte mít zralé avokádo. Nedávno jsem jedno potřebovala nutně koupit a stavila se v Albertu. Hrůza, absolutně nezralé, tvrdé jako kámen. A cena taky nebyla zrovna uspokojivá. Najděte si proto svůj obchod nebo zelináře, který vám prodá opravdu zralé avokádo. Jinak to nemá cenu. Ale se zralým avokádem je hned lepší den, mohla bych ho pořád.


Na dvě "topinky" s avokádovou pomazánkou jsem potřebovala
  • dva plátky chleba, 
  • polovinu avokáda, 
  • hrstičku hladkolisté petržele, 
  • lžíci limetové šťávy, 
  • sůl, pepř.
Chléb jsem otoustovala na kontaktním grilu, ale jde to i v toustovači. Dužinu z poloviny avokáda jsem vyloupla a vidličkou  rozmělnila. Zamíchala jsem do ní limetovou šťávu, nasekanou petržel, sůl a pepř. Pomazánku jsem pak namazala na chleby a bylo... nebe.