17. března 2013

Daring cooks challenge March 2013: Cream cheese + New York cheesecake


Ano ano, konečně jsem se dostala ke splnění a vyvěšení úspěšného pokusu Daring cooks challenge. Minulá výzva byla dvouměsíční a šlo o to v ní připravit klobásky, do čehož jsem se nakonec raději nepouštěla. Ale teď už jsem prostě musela. 

Výzvou pro březen bylo vyrobit jakýkoliv sýr. Já jsem si vybrala cream cheese, krémový sýr, který se obzvláště hodí pro přípravu cheesecaku. Ano, nepoužívá se tvaroh, ale cream cheese. V obchodech ho možná nacházíte jako sýr značky Philadelphia za cenu okolo 23 korun za 125 gramů.




Cena by to byla ucházející, pokud tedy byste nepotřebovali do cheesecaku více než malé množství. A právě proto jsem se ho jala připravit, protože je to velmi, opravdu velmi jednoduché a vyjde vás to v průměru dvakrát levněji (jak se nakonec ukázalo, ne čtyřikrát) než když koupíte hotový.

Cream cheese

  
Na 450 gramů krémového sýra jsem potřebovala  
  • 4 bílé jogurty o tuku 2,5% po 400 gramech (dohromady tedy 1600g jogurtu) 
  • plátýnko, cedník
  • nějaké závaží a trpělivost.
Čistým plátýnkem jsem vyložila cedník a posadila jej na hrnec. Do plátýnka jsem vyklopila veškerý jogurt a zavázala, aby nikde neutíkal okolo. Pak jsem na cedník s plátýnkem a jogurtem položila menší hrnec, aby na to akorát pasoval, a do něj položila dva pytlíky mouky.

Vše jsem nechala přes noc v lednici. Ráno jsem se podívala do hrnce, kam stekla syrovátka (nevyhazovat, je zdravá na pití, můžete smíchat s džusem), rozbalila plátýnko a tam už byl hotový cream cheese. 


Můžete si z něj udělat pomazánku na pečivo a tak podobně, já ho ale využila do receptu na pravý New Yorský cheesecake. Recept jsem našla zde, avšak poměr surovin trochu poupravila.

New york cheesecake

Na formu o 24 centimetrech jsem potřebovala 
  • jedno balení sušenek Bebe rodinné
  • 80 gramů rozpuštěného másla
  • 450 gramů cream cheese
  • 220 gramů cukru krupice
  • 3 lžíce hladké mouky
  • lžíci vanilkového extraktu
  • kůru z poloviny citronu
  • lžíci šťávy z citronu
  • 3 vejce
  • 250 gramů zakysané smetany + 120 gramů zakysané smetany navíc


Sušenky jsem si nasypala do sáčku a válečkem rozválela na drť. Přesypala jsem je pak do misky, kde jsem je smíchala s máslem a vzniklou směs jsem položila a umačkala na dno rozevírací formy na dort.

Troubu jsem předehřála na 160°C a dala tam formu se sušenkami na 10 minut zapéct. Když jsem formu vyndala, teplotu jsem zvýšila na 200°C.

Cream cheese jsem si šlehačem promíchala dohladka, přidala jsem cukr, mouku, vanilkový extrakt, kůru a šťávu z citronu, vejce a 250 gramů zakysané smetany a promíchala tak, aby vznikla hladká směs. Zde pozor, směs je možné přešlehat, což by se ukázalo při pečení a cheesecake by mohl zhrudkovatět. Proto ušlehat dohladka a hned přestat šlehat.

Směs jsem pak nalila na vychladlé sušenky a uhladila. Formu s obsahem jsem pak dala péct do rozehřáté trouby na 10 minut, pak jsem teplotu snížila na 90°C a dopékala asi 15-20 minut. Cheesecake je hotový, když se střed ještě trochu klepe, teplem se totiž sám ještě trochu dodělá.

Během chlazení hotového cheesecaku jsem si vyndala zbylou zakysanou smetanu a když vychladl, nalila jsem ji navrch a uhladila. Při podávání jsem cheesecake doplnila čerstvými malinami.