17. února 2013

Pošírované vejce s uzeným lososem

 
Kdyby mi někdo připravoval tuto snídani každý den, vůbec bych si nestěžovala. Ten každý den by byl hned o něco lepší už od začátku. Bohužel, každý den to nejde, protože prostě není tolik času na přípravu. Tak alespoň pro jednou. P.S.: Byl to můj první pokus o pošírování vajec a musím podotknout, že se mi to povedlo!



Pro dva jsem potřebovala:

  • 2 kaiserky
  • 100g uzeného lososa
  • lučinu
  • lístky řapíkatého celeru (rukola by byla taky skvělá) 
  • dvě čerstvá vejce
  • sůl 
  • ocet
Kaiserky jsem rozkrojila a nechala na řezu trochu ogrilovat dokřupava, pak jsem vždy jednu polovinu pomazala lučinou. Navrch jsem rozprostřela lístky řapíkatého celeru a uzeného lososa. A teď k pošírování vajec.

Je třeba říci, že vejce musí být opravdu čerstvá, aby vše proběhlo tak, jak má. Pak existují dvě varianty, jedna jistější, když máte víc octa a jedna méně jistá s méně octem. Jelikož já měla octa nedostatek, pracovala jsem s druhou variantou.

Dala jsem si do hrnce vařit vodu tak, aby jen bublaly maličké bublinky a přilila do ní asi deci octa. Když takto voda vřela, vejce jsem si rozklepla do naběračky, vodu v hrnci roztočila do víru a vejce do něj vyklopila. Vír způsobil, že se bílek okolo žloutku obalil. Vejce jsem pak nechala asi 2 minuty vařit, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal tekutý, a vyndala je pak na papírovou utěrku, která nasála přebytečnou vodu.

Druhá varianta pošírování spočívá v tom, že do misky si nalejete tolik octa, abyste do něj mohli rozklepnout vejce a ocet způsobí, že bílek trochu ztuhne. Pak se obsah celé misky vylije do roztočené vroucí vody jako v prvním případě.

Hotová vejce jsem osolila a položila na připravenou kaiserku s uzeným lososem, přiklopila druhou půlkou housky a pak už jsem si jen užívala tu dobrotu. Ještě jednou prosím!

A jaké netradiční snídaně preferujete vy? Hodila by se mi nějaká inspirace napříště.