12. února 2013

Pečená křidélka


Kuřecí křidélka jsou velmi dobrým pokrmem, jako surovina nejsou příliš drahá, jejich maso je šťavnaté a pokud jsou i správně upravená, nejde o kalorický pokrm. Recept na křidélka, která zde představuji, je výsledkem mnoha pokusů a snahy dovést tento pokrm k dokonalosti. Doporučuji je především na party, ale v tom případě musí být v blízkosti dostatek ubrousků, do nichž si hosté otřou lepkavé prsty.



Na malou party je třeba:

  • 10 křidélek
  • šest vrchovatých lžic grilovací omáčky nebo hnědé omáčky (já mám z Marks&Spencer)
  • lžíci tmavé sojové omáčky
  • špetku chilli 
  • lžičku podrcených hořčičných semínek
  • stroužek drceného česneku 
  • sůl
Křidélka je pro snadnou konzumaci třeba rozpůlit na dvě části v kloubu. Další podstatnou částí je marináda. Na tu jsem smíchala grilovací omáčku, sójovou omáčku, chilli, hořčičná semínka, česnek a sůl.

Do marinády jsem vložila křidélka a pečlivě je v ní obalila. Ideální je nechat křidélka odležet alespoň hodinu, pokud ale čas nemáte, nic tak hrozného se nestane.

Křidélka jsem pak položila na plech vyložený pečícím papírem a dala péct do trouby předehřáté na 200°C z jedné strany 20 minut, pak jsem je otočila a ještě 20 minut dopekla. Obvykle je podávám s dresinkem z bílého jogurtu a drceného česneku a špalíčky řapíkatého celeru.