11. února 2013

Jablečný koláč s malým podvodem


Jablka jsou takovou českou stálicí, z níž jde připravit opravdové dobroty, a na takový jablečný štrůdl mě utáhnete kdykoliv. Obecně se dá říct, že nejsem moc pečící člověk, každopádně bych na tom chtěla zapracovat a pečené koláče či dorty více zapojit do našeho jídelníčku. Takže je možné, že takové dobroty uvidíte na blogu častěji.




Jablkový koláč, který jsem připravila, je toho důkazem a další budou následovat. JABLKOVÝ KOLÁČ mi před očima vytanul, právě když jsem se totiž náhodou vyskytla v Holešovické tržnici a usmála se tam na mě opravdu krásná jablka. Takový ten s tenkou krustičkou těsta a bohatou náplní. Mmm, musela jsem ho co nejdříve připravit.

Obecně nejsem člověk, který by rád podváděl. Hlavně proto, že mám strach, že když jednou podvedu, hned se na to přijde a bude to ostuda, kterou bych nepřežila. Takže v tomto případě se k podvodu přiznám hned na začátku a snad mne vezmete na milost. Abych byla stručná, jednoduše jsem se nechtěla připravovat s poctivým vanilkovým krémem naspod koláče, a tak jsem použila vanilkový pudink bez vaření.

Ano, dokonce jsem byla tak neschopná, že jsem nemohla ani uvařit pudink, proto pudink bez vaření. Tak, ostuda je venku, ale jejím výsledkem byl naprosto skvělý koláč, který snad dokonce předčil tu mou původní představu.

Ještě bych chtěla připomenout, že stále probíhá giveaway, kde můžete získat mou citronovou chilli sůl. Tak neváhejte.

Na jeden koláč o průměru 24 centimentrů jsem potřebovala:

  • hrnek hladké mouky
  • 70 gramů změklého másla
  • špetku soli, cukru, 
  • 4 lžíce studené vody (více či méně)
  • pudink bez vaření
  • půl litru mléka
  • pět velkých oloupaných jablek zbavených jádřinců 
  • tři lžičky tmavého cukru
Mouku jsem si vysypala do mísy, přidala jsem změklé máslo, cukr a sůl a prsty jsem vypracovala žmolenku. Pak jsem do těsta přidávala po lžících vodu, dokud nevzniklo kompaktní těsto, které jsem zabalila do fólie a dala na půl hodiny do lednice odpočinout.

Mezitím jsem si podle návodu na obalu připravila pudink bez vaření, rozpůlila jablka a nakrájela je na tenké plátky (nakrájené plátky každé půlky však zůstaly u sebe). Po půl hodině jsem si těsto vyválela na pomoučeném válu na velikost koláčové formy a vložila těsto do ní.

Kraje těsta jsem přimáčkla k bokům formy a přebytečné těsto odkrojila. Na těsto jsem rovnoměrně rozetřela hotový pudink a nakrájené poloviny jablek tak, aby mezi nimi nebylo moc místa. Pokud někde byly mezery, doplnila jsem je rozkrájeným kouskem jedné půlky jablka. Nakonec jsem celý koláč zasypala třemi lřičkami tmavého cukru.

Koláč jsem pekla v předehřáté troubě na 200°C asi 40 minut.