18. prosince 2012

Vanilkový extrakt


Další dárek, který jsem vytvořila a letos jím někoho obdaruji. Pokud se do tohoto receptu budete chtít pustit, je třeba začít dost v předstihu. Louhování totiž zabere několik měsíců.

Vanilkový extrakt je v podstatě velmi jednoduchý na přípravu a můžete ho použít všude tam, kde byste použili vanilku. Je také dobré, že můžete využít vanilkové lusky, z nichž jste semínka již použili na něco jiného.

Na skleničku o asi čtvrt litru jsem potřebovala:

  • dva vanilkové lusky 
  • dobrou vodku
Vanilkové lusky jsem nakrájela asi na třetiny, vložila do sklenice a zalila vodkou. Vše jsem důkladně zavíčkovala, vložila dozadu do lednice a nechala asi čtyři měsíce louhovat.

Čas od času jsem se sklenicí zatřásla, aby se všechno promíchalo. Když vodka dostatečně zhnědne (asi za ty 4 měsíce), je možné používat.


Vyluhované lusky lze dolít další vodkou a přidat k nim kdykoliv další, když budete mít. Pokud ale nebudete mít chuť a čas vyrábět si extrakt, lze lusky vložit do sklenice s cukrem a nechat do cukru pustit vanilkové aroma. A máte domácí vanilkový cukr. 

Vanilku doporučuji kupovat přes internet, kde přijde mnohem levněji než v klasickém obchodě. Na fotce je ještě mýdlo, které jsem vyráběla. Není sice jedlé, ale med a vločky jej tak trochu přibližují ke kuchyni. A co vy? Vyrábíte nějaké dárky na Vánoce?

8 komentářů:

  1. Ty jo, ty jsi dobrá! I kdybych byla šikovná, což nejsem, tak jsem taky pěknej lenoch a po práci toho chci dělat co nejmíň. Ale je pravda, že ten extrakt žádný čas nezabere a zdá se to jako praktická věc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skoro žádnou práci to nedá, takže fakt doporučuju. Skazit na tom taky nic nejde :D

      Vymazat
  2. A neni v tom pak ta vodka nějak moc cítit když to do něčeho dám??
    A jak si vyráběla to mýdlo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když ho dáš do pečení, tak se alkohol samozřejmě vypaří. Jinak jsem ho dávala i do banánového milkshaku a alkohol v tom cítit nebyl, jen vanilka :) Jinak na mýdlo jsem koupila glycerinovou hmotu, tu rozpustila ve vodní lázni, přidala med a rozsekané vločky. Pak jsem to rozlila do forem (použila jsem kelímky od jogurtu), nechala vychladnout a vyloupla.

      Vymazat
  3. ahoj Kayo, nv rámciprokrastinace a sjíždění Tvých stránek (mimochodem, krásný design, všechna čest) jsem náhodou narazila na tenhle vanilkový extrakt - a zrovna když mě napadlo, že by to byl vhodný dárek na Vánoce :)
    takže čas začít...mám technický dotaz: mohla bys porovnat chuť tohohle domácího extraktu a kupovaného (teď nemyslím umělotinu od Dr.Oetkera, ale koupila normálně v obchodě i nějaké na alkoholové bázi - Oetker je tuším na olejové) a zajímalo by mě srovnávní. Je cítit rapidní rozdíl, pouze jemný nebo "ani tak moc ne"?
    a pak především (nešlo si nevšimnout! stejně jako u všech Tvých jedlých dárků...) jak děláš ty krásné polepky? tiskneš si nějakou šablonu? nebo to kupuješ? a pokud vyrábíš, kde sháníš např.nalepovací papír?
    díky moc za odpověď a ještě jednou: fakt hezký blog nejen obsahově, ale i vzhledově

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, předně mě moc těší, že se ti blog tak líbí, snažím se ;) ale moc ti asi neporadím, kupovaný extralt jsem nikdy neměla. Zpravidla používám totiž buď vanilku čerstvou nebo ten domácí. Jenom alkoholový doporučuju spíš asi do pečení, kde se alkohol vypaří a zůstane jen vanilková chuť.
      No a polepky vytvářím nejčastěji v adobe illustratoru, kde upravuju stažené templaty. Dobrá je i stránka tuším jamlabellizer.com, kde lze omezeně vyrobit taky. Já obvykle kupuju v papírnictví A4 s celopolepem, na které si tisknu, ale ty nejsou omyvatelné, takhle v malym jsem je amatérsky polepila ještě izolepou.

      Vymazat
    2. No a vlastně u téhle polepky mě napadá, že jsem jí asi dělala i v malování :D Stáhla jsem si nějaké pozadí a vložila jen text

      Vymazat
    3. díky moc, koukám, že budu mít zábavu na dlouhé večery ;)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)