4. září 2012

Zhůvěřilost jménem slaný dort

Slaný dort mě fascinuje. A ne tedy v tom pozitivním slova smyslu. Abych řekla pravdu, já taky právě sladké moc nemusím a na oslavách se raději obrátím na slané, ale slaný dort mě opravdu točí do vývrtky. Kupte kulatou šumavu nebo toustový chleba a pomazánky a splácejte to dohromady. Žádná invence to není, zato se můžete realizovat ve vytváření květů a různých dalších ozdob ze sýra a salámu. Juch. Mistrovské dílo, které dokládá, jak si oslavence vážíte. 

Někde jsem se jednou dočetla, že za slané dorty vděčíme mimibazaru a vynalézavým maminkám, které do něj přispívají se svými recepty. Nechci mimibazar odsuzovat, mnohdy tam jsou fajn recepty, ale občas se tam prostě najdou blbosti. Asi jako v tomto případě. Možná je to o tom mimibazaru pravda, první recept tohoto typu je tam z roku 2006 a jinde ztěží najdete starší exempláře (pokud ano, napište mi). Je pravda, že v případě tohoto dortu je to pořád větší práce než udělat klasickou obloženou mísu, ale ve výsledku jde o to samé. I tam můžete udělat různé ozdoby a vyřádit se. A to obložené mísy neodsuzuji, mám je celkem ráda, i když vždy záleží na složení. Jenom v případě obložených mís nesníte tolik chleba, což je v dnešní době obezity spíše výhoda. Co mi vadí, je to, že téměř stejná věc je vydávaná za umělecké dílo. A to prostě není.

Zajímá mě ale, co se to s námi děje. Chápu, že všechno se zjednodušuje, abysme si práci maximálně ulehčili. Ale opravdu lidé chtějí jíst slané dorty tohoto typu? Ukrojte mi čtvrtku šumavy s pomazánkou, to bude gurmánský zážitek. Kdyby možná byly náplně doma připravované a korpus třeba pečený, tak bych je vzala na milost. Ale takto prosím ne. A ještě bych je možná akceptovala jako výsledek dobrosrdečné domáckosti české nátury a snahy vyhovět těm členům rodiny, kteří "nesladí". Ale to, že se už dají objednat od (polo-)profesionálů a lidé jsou ochotni za ně platit, to už je moc. Vždyť existuje tolik krásných quichů, kanapek, chlebíčků, tapas, rolád a já nevím čeho dalšího, co by mohlo ukojit i zápřísáhlé odpůrce sladkého zákusku. Tak proč je odbývat tímto?

Vím, že se mnou možná nebudete souhlasit, ale mě se to prostě nelíbí. A nelíbilo by se mi tak stejně dostat k narozeninám hotový korpus s krémem z tetrapaku navrch završený ovocem z plechovky. Tak prosím, zahoďte tyhle snadné pokusy, které určitě vaši milí ocení, a zkuste zapojit trochu kuchařského umu. Nebo udělat tu obloženou mísu. Šumavu ve tvaru prsou a podobných nevkusných tvarů prostě nechci. Děkuji.


1 komentář:

  1. Podle mě z Mimibazaru nebude. Hodně podobné recepty frčely už za minulého režimu. Co se oficiálně zapsaných receptů týče, tak ani v tomto nebude Mimibazar na prvním místě. Stačí si při hledání na Googlu nastavit datum, ze kdy příspěvky hledáte. Za jeden z prvních tedy považuji tzv. chlebový dort z roku 2004, který se nachází na stránce Labužník.cz.

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)