4. září 2012

Paštička aneb moje fiasko


Máme rádi paštiky, dost. Ale ne takové ty Májky a tak, nejčastěji kupujeme Paté du Chef, protože mají skvělé kombinace chutí a příchutí. Ve všech těch Prostřenech a podobných pořadech pořád připravují paštiky domácí, tak jsem si řekla, proč bych to taky nezvládla. Inspirovala jsem se u Vandy na blogu, protože recept je jednoduchý a já chtěla nějaký zaručený... 

Ne však v mém případě. Přestože jsem se snažila udělat vše podle popisu, měla jsem víc jater a asi jsem přidala více smetany než jsem měla nebo nevím, ale paštika byla hrozně řídká. A navíc jsem místo portského přidala Grand Marnier (máme rádi paštiku s pomerančem), dohromady to utvořilo strašlivou pachuť. Dvojitý neúspěch.

Rozhodla jsem se to nějak vyřešit, paštika mě přeci nepokoří! Vylila jsem jí do hrnce, rychle zahřála, aby zhoustla. Přidala jsem ještě pepř, majoránku a smaženou cibulku, abych přebila chuť likéru. Pak všechno znovu rozmixovala a dala znovu vychladit.

Máslo navrch jsem už ani nedávala, protože ho nemám na paštice ráda. Výsledek mě potěšil, paštika ztuhla a měla i dobrou chuť. Jenom ji tedy dlouho dělat nebudu, protože mě dost naštvala. Ale jednou určitě zase přijde její čas. Přesto uvedu seznam ingrediencí, abyste si jí mohli zkusit taky. Jen prosím dodržujte poměr ingrediencí, abyste nedopadli jako já.

Je třeba:

  • 400 g kuřecích jater
  • mléko na jejich namočení
  • 110g másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • maličkatý šplíchanec Grand Marnier nebo tedy raději jiného alkoholu
  • majoránka
  • smažená cibulka
  • sůl a pepř podle chuti
Játra jsem očistila od blan a všech nečistot, které by dělaly neplechu. Na půl hodiny je třeba játra namočit do mléka, které z nich vytáhne hořskost. Pak se játra slijí, osuší a na třetině másla rychle orestují, aby byly vevnitř ještě měkké, ale ne zase moc.

Máslo s játry, smetanou, alkoholem, cibulkou a vším kořením se pak rozmixuje do hladka a přelije do nádoby, kde se nechá chladit. Povrch lze ještě zalít máslem pokud budete chtít, ale to je třeba udělat až tak hodinku po chlazení, aby paštika byla už trochu ztuhlá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)