6. června 2023

Marinované fazole s bylinkami



S létem do našich kuchyní přicházejí čerstvé suroviny a mezi nimi hlavně bylinky. Jejich využití je opravdu široké, nicméně jejich chuť a vůně najde své místo zejména v různých marinádách. Marinování se neomezuje jen na maso, zeleninu a sýry, třeba tyto marinované fazole využijete zejména během letních dní jako chuťovku na pečený chleba nebo třeba lehkou bezmasou večeři, když nechcete připravovat nic složitého. Do marinády jsem použila mimo jiné i bylinkami ochucený Bzenecký ocet na saláty, který výslednou chuť fazolí příjemně dotáhne. Hotové fazole můžete skladovat v lednici v uzavřené nádobě 3-5 dní, ale tak dlouho vám určitě nevydrží, jsou totiž tak dobré, že se rychle sní…



1 dávka

  • stroužek česneku
  • menší červená cibule
  • hrst hladkolisté petržele
  • snítka rozmarýnu
  • lžička paprikových vloček, případně chilli
  • kůra z poloviny citronu (nastrouhaná nebo na plátky)
  • 1dcl oleje
  • 0,5dcl Bzeneckého octa s chutí bylinek
  • sůl a pepř
  • 2 hrnky vařených máslových fazolí

  1. Česnek nakrájím najemno, červenou cibuli na drobné kostičky. Petržel spolu s rozmarýnem nasekám najemno.
  2. Česnek, cibuli a bylinky dám do mísy, přidám k nim paprikové vločky, citronovou kůru a zaliju olejem a octem.
  3. Vše společně lehce prošlehám, přidám pepř a sůl – té trochu více, fazole jí totiž dost natáhnou do sebe. Nakonec vmíchám fazole a nechám uležet minimálně hodinu, ideálně však přes noc.
  4. Servíruju nejlépe na opečeném chlebu s parmezánem navrch.

Recept vznikl ve spolupráci s milujemeocet.cz



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)