23. května 2023

Pečený lilek s citronovým bulgurem



Jídla jako jsou tato opravdu miluji. Nemusíte nic moc složitého připravovat a výsledek je svěží, lehký a opravdu chutný... Prostě ideální jídlo na přípravu přes týden nebo když prostě nemáte zrovna čas nebo chuť stát u sporáku. Koření se nebojte, dohromady to funguje skvěle.



2 porce

na pečený lilek

  • větší lilek
  • lžička uzené papriky
  • špetka skořice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce oleje
  • sůl

na bulgur

  • 1/2 hrnku bulguru
  • kůra a šťáva z poloviny citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • menší červená cibule
  • hrst černých oliv
  • hrst hladkolisté petržele
  • sůl

dohotovení

  • hustý jogurt
  • sušený česnek, sůl

  1. Lilek rozkrojím a dužinu nožem naříznu do mřížky tak, abych neprořízla slupku.
  2. Rozříznutou plochu posypu uzenou paprikou, skořicí, zakápnu citronovou šťávou a olejem a nakonec vydatně osolím.
  3. Lilky přendám do zapékací misky, podliju trochou vody a peču v troubě předehřáté na 190°C asi 30 minut doměkka (délka pečení záleží na velikosti lilku, tak raději průběžně kontrolujte), během pečení alespoň jednou lilek přeliju tekutinou naspod zapékací misky.
  4. Osolený bulgur uvařím podle návodu na obalu, nechám pár minut odpočinout pod pokličkou a potom vidličkou promíchám, aby se zrna od sebe oddělila.
  5. Do zchladlého bulguru vmíchám najemno nasekanou cibuli, nakrájené olivy a petržel. Přidám olej, citronovou šťávu a kůru, osolím a promíchám.
  6. Pečený lilek servíruju s připraveným bulgurem a jogurtem promíchaným s česnekem a solí.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)