13. května 2022

Nepečený jahodový cheesecake



Brzy se můžeme těšit na sezónu čerstvých voňavých jahod, tak jsem pro vás připravila recept na nepečený cheesecake s želé vrstvou právě z nich. Nevím, jestli se tomuto koláči dá říkat přímo cheesecake, protože je z tvarohu, ale nechme to tak. Je to velmi osvěžující koláč, který není příliš těžký na přípravu a vypadá celkem efektně. Jahody můžete samozřejmě vyměnit za jiné ovoce, výborný bude s borůvkami, malinami nebo třeba broskvemi. Stejně tak když místo formy o průměru 24cm použijete menší o velikosti 20cm, bude koláč vyšší a zase o trochu zajímavější…

Recept jsem připravila ve spolupráci s Krušnohorským farmářem, který poskytl bio tvaroh, smetanu a máslo na koláč. Na jejich e-shopu najdete kvalitní farmářské produkty z Krušných hor, mají vynikající sýry, kravské, ovčí a kozí mléko a výrobky z nich nebo třeba vyzrálé maso na steaky a další druhy mas. Obchod své produkty doručuje po Praze a okolí, takže přibližuje dostupnost výrobků lokálních farmářů a producentů širšímu okruhu zákazníků, pro které je důležitá kvalita a třeba taky udržitelnost. U nepečených dezertů je plnost chuti surovin hodně znát, takže zvolit farmářské produkty je docela dobrá volba.



24cm forma

  • 100g máslových sušenek
  • 50g rozpuštěného másla
  • 500g tvarohu
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 20g sypké želatiny
  • 140g + 70g moučkového cukru
  • 150g jahod

  1. Sušenky dám do pevnějšího sáčku a pomocí válečku rozdrtím najemno.
  2. Sušenky promíchám prsty s rozpuštěným máslem, směs vtlačím na dno dortové formy a uhladím.
  3. Tvaroh ušlehám se 70g cukru. Smetanu promíchám s dalšími 70g cukru a ušlehám do tuha.
  4. Šlehačku potom zlehka promíchám s tvarohem.
  5. 10g želatiny rozmíchám s asi dcl vody a za stálého míchání zahřívám na plotně, dokud se želatina nerozpustí.
  6. Do tvarohovo-šlehačkové směsi vmíchám želatinu, směs navrším na sušenky a uhladím.
  7. Jahody pomocí tyčového mixéru rozmixuju na pyré, které smíchám se 70g moučkového cukru, 10g želatiny a asi 1dcl vody. Zahřeju, aby se želatina rozpustila, potom nechám zchladnout na pokojovou teplotu a naliju na tvarohový krém.
  8. Koláč dám do lednice zatuhnout nejlépe přes noc a nakonec servíruju ozdobený čerstvými jahodami a plátky mandlí.



2 komentáře:

  1. Ahoj, moc děkuji za recept, pekla jsem ho pro kolegy a měl velký úspěch, moc ho chválili :) Byl svěží a ne příliš sladký. Měj se hezky a budu zvědavá na nové recepty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost! Já mám raději dezerty méně sladké, v kombinaci s ovocem jsou pak víc osvěžující :) Děkuju.

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)