Brzy se můžeme těšit na sezónu čerstvých voňavých jahod, tak jsem pro vás připravila recept na nepečený cheesecake s želé vrstvou právě z nich. Nevím, jestli se tomuto koláči dá říkat přímo cheesecake, protože je z tvarohu, ale nechme to tak. Je to velmi osvěžující koláč, který není příliš těžký na přípravu a vypadá celkem efektně. Jahody můžete samozřejmě vyměnit za jiné ovoce, výborný bude s borůvkami, malinami nebo třeba broskvemi. Stejně tak když místo formy o průměru 24cm použijete menší o velikosti 20cm, bude koláč vyšší a zase o trochu zajímavější…
Recept jsem připravila ve spolupráci s Krušnohorským farmářem, který poskytl bio tvaroh, smetanu a máslo na koláč. Na jejich e-shopu najdete kvalitní farmářské produkty z Krušných hor, mají vynikající sýry, kravské, ovčí a kozí mléko a výrobky z nich nebo třeba vyzrálé maso na steaky a další druhy mas. Obchod své produkty doručuje po Praze a okolí, takže přibližuje dostupnost výrobků lokálních farmářů a producentů širšímu okruhu zákazníků, pro které je důležitá kvalita a třeba taky udržitelnost. U nepečených dezertů je plnost chuti surovin hodně znát, takže zvolit farmářské produkty je docela dobrá volba.
24cm forma
- 100g máslových sušenek
- 50g rozpuštěného másla
- 500g tvarohu
- 200ml smetany ke šlehání
- 20g sypké želatiny
- 140g + 70g moučkového cukru
- 150g jahod
- Sušenky dám do pevnějšího sáčku a pomocí válečku rozdrtím najemno.
- Sušenky promíchám prsty s rozpuštěným máslem, směs vtlačím na dno dortové formy a uhladím.
- Tvaroh ušlehám se 70g cukru. Smetanu promíchám s dalšími 70g cukru a ušlehám do tuha.
- Šlehačku potom zlehka promíchám s tvarohem.
- 10g želatiny rozmíchám s asi dcl vody a za stálého míchání zahřívám na plotně, dokud se želatina nerozpustí.
- Do tvarohovo-šlehačkové směsi vmíchám želatinu, směs navrším na sušenky a uhladím.
- Jahody pomocí tyčového mixéru rozmixuju na pyré, které smíchám se 70g moučkového cukru, 10g želatiny a asi 1dcl vody. Zahřeju, aby se želatina rozpustila, potom nechám zchladnout na pokojovou teplotu a naliju na tvarohový krém.
- Koláč dám do lednice zatuhnout nejlépe přes noc a nakonec servíruju ozdobený čerstvými jahodami a plátky mandlí.
Ahoj, moc děkuji za recept, pekla jsem ho pro kolegy a měl velký úspěch, moc ho chválili :) Byl svěží a ne příliš sladký. Měj se hezky a budu zvědavá na nové recepty :)
OdpovědětVymazatTak to mám velkou radost! Já mám raději dezerty méně sladké, v kombinaci s ovocem jsou pak víc osvěžující :) Děkuju.
Vymazat