21. listopadu 2017

Polévka z pečeného květáku a česneku


Nevím jak vy, ale já jsem květákovou polévku nikdy moc nemusela. Ale to až do teď. Zkuste květák předpéct v troubě a přihodit k němu česnek a to je najednou květáková o něčem jiném. Všechny krémové polévky doporučuju na závěr umixovat v mixéru s hlubokou nádobou, do tekutiny se dostane tak akorát vzduchu, aby se polévka našlehala a získala zajímavější strukturu. Fakt!


Na 6 porcí
  • střední hlava květáku
  • 2 hlavy česneku
  • olej
  • máslo
  • menší žlutá cibule
  • 250ml vysokoprocentní smetany
  • sůl a pepř
  • krutony, slanina a pesto na dohotovení

  1. Květák si očistím a nalámu ho na jednotlivé růžičky. Z česneku odkrojím svrchní část tak, aby byly vidět stroužky uvnitř slupek.
  2. Vše rozložím na plech, lehce pokapu olejem a peču v troubě na 180°C dokud květák nezačne zlátnout a česnek nebude měkký, to trvá asi 30 minut.
  3. Pečenou zeleninu nechám vychladnout.
  4. Na troše másla nechám v hrnci zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli, pak přidám pečený květák a ze slupek vyloupnu i česnek.
  5. Vše zaliji vodou (nebo vývarem) tak, aby bylo vše ponořené, přivedu k varu, přidám smetanu, osolím a opepřím a nechám trochu povařit.
  6. Polévku pak rozmixuju a případně ještě dosolím, zvládne to i ponorný mixér, ale lepší je to v hlubokém, jak jsem psala už na začátku.
  7. Polévku podávám s krutony, je možné přidat ještě i slaninu a třeba pesto.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)