6. října 2017

Slaný dýňový koláč s rozmarýnem


Momentálně je období, kdy si každým rokem trochu poležím doma s nějakým nachlazením a ani letos tomu není jinak. I proto má tenhle recept zpoždění, ale není proto o nic horší. Tak si ho užijte, protože to je totálně sezónní záležitost. Jestli už máte po krk všech variací na dýňové polévky a další profláknuté recepty, určitě zkuste tenhle slaný koláč.


Na formu o průměru 20 cm
  • 300g dýně hokkaido
  • olej
  • trochu másla
  • malou cibuli
  • snítku rozmarýnu
  • 250g tučného tvarohu 
  • 2 vejce
  • sůl
  • polovinu balení listového těsta

  1. Nejprve upeču dýni, v troubě rozpálené na 200°C na plechu rozložím na kusy nakrájenou dýni pokapanou trochou oleje a peču do měkka. Nechám vychladnout.
  2. Na pánvi si na másle opeču na jemno nasekanou cibuli a ke konci přidám i na jemno nasekaný čerstvý rozmarýn.
  3. Zchladlou dýni nasypu do vyšší mísy a ponorným mixérem rozmixuju na hrubo. Potom přidám opečenou cibuli s rozmarýnem, tvaroh a vejce, osolím a šlehací metlou prošlehám, aby se hmota spojila.
  4. Listové těsto rozválím na velký plát, podle průměru formy vykrojím kolečko a položím ho na její dno. Ze zbytku těsta pak vyválím obdélník, kterým vyložím okraje formy tak, aby trochu přesahovaly i na spodek těsta (aby potom náplň nevytékala). 
  5. Do formy s těstem navrším náplň a peču v troubě na 180°C asi 40 minut do zlatova.

3 komentáře:

  1. mňam, vypadá to skvěle! :) já osobně dýňovou polévku miluju a mohla bych ji jíst snad každý den :D ráda ale vyzkouším něco jiného :)

    OdpovědětVymazat
  2. Peču opakovaně a vždy úspěch :-), je boží.

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)