26. října 2016

Lady Remoska


V tuhle dobu vám vždycky ráda přináším tipy na zajímavé knihy, které si můžete přát nebo někomu darovat pod stromeček. A když mě oslovilo nakladatelství Dcera sestry, jestli bych nechtěla nahlédnout do jejich nově chystané knihy, věděla jsem, že tohle bude určitě jedna z těch, které budu moct doporučit.

Možná si řeknete, Remoska? Jaká může být knížka s recepty, které uvaříte v Remosce a taky k čemu byste jí potřebovali, když Remosku máte uloženou někde na půdě nebo na chalupě. Lady Remoska není ale tak úplně jenom kuchařská kniha a rozhodně to není reklama na výše zmíněný výrobek. 


Podstatná část knihy je v úvodu věnovaná historii paní, která Remosku dovedla za české hranice a způsobila to, že je Remoska tak oblíbená především ve Velké Británii. Ta paní (původem z Česka) se jmenuje Milena Grenfell-Bainesová a v další části pak najdete její oblíbené recepty, které můžete, ale také úplně nemusíte připravit v Remosce.


Historie Lady Remosky, jak je paní Grenfell-Bainesové mile přezdíváno, rozhodně nebyla nijak růžová. V knize se dozvíte, že je jednou z Wintonových dětí, které byly před druhou světovou válkou zachráněny převozy do Velké Británie. Poznáte její dětství v Česku, dospívání a dospělost v Anglii i celou historii ohledně lásky k vaření a cesty Remosky až do Velké Británie. Text doplňují četné fotografie a věřte mi, že vás příběh Lady Remosky určite nenechá chladnými, stejně jako mě.


Co se týče receptů, jsou zajímavě poskládané z českých klasik, které jsou proloženy dalšími především anglického a francouzského původu. Zjistíte tak, že v Remosce (vlastně takové elektrické mobilní troubě s vrchním pečením) jde připravit snad všechno, na co si vzpomenete. Receptovou část doplňují příjemné fotografie jídel i paní Mileny, jak je připravuje.


Nechtěla jsem prozrazovat všechno, protože knížku si musíte přečíst sami a jestli si jí pořídíte, určitě mi napište, jaký jste z ní měli dojem! Seženete ji snad ve všech knihkupectvích i na webu.

2 komentáře:

  1. Líbí se mi, zatím jsem zkousela jen dva recepty. Laka mne vyzkouset jidla z testovin, protoze si to dost dobre neumim predstavit :)

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)