1. listopadu 2016

Mrkvový dort



Mrkvový dort ve všech podobách v posledních letech ovládl snad všechny cukrárny v mém okolí. Já moc zákusková zrovna nejsem, ale když už něco sladkého, tak u mě vedou ty domácí. Proto mám pro vás dnes mou verzi mrkvového koláče, který jsem připravovala s robotem Kenwood Major Titanium. Byla to hračka, tak ho určitě taky zkuste - určitě se k němu budete vracet, protože jde o krásně vláčný korpus, který lehce nakysle doplňuje krém navrchu.


Na formu o průměru 20 centimetrů

korpus
  • 150g cukru
  • 2 vejce
  • 120ml oleje
  • 150g hladké mouky
  • lžička jedlé sody
  • lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 130g strouhané mrkve
  • 120g vlašských ořechů
  1. Do nerezové mísy robota jsem nasypala cukr a přidala vejce. Zapojila jsem K-metlu a začala šlehat na stupeň č. 2.
  2. K cukru a vejcím jsem postupně zašlehala olej, hladkou mouku, jedlou sodu, skořici a muškátový oříšek.
  3. Nakonec jsem snížila rychlost na č. 1 a do těsta přimíchala mrkev a nahrubo nasekané ořechy.
  4. Formu jsem vyložila pečícím papírem, nalila do ní těsto a dort jsem pekla v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut, dokud nebylo těsto i vevnitř upečené (zkoušejte korpus propíchnout špejlí - měla by vyjít čistá).


na krém
  • jeden tučný tvaroh ve vaničce
  • půl kelímku šlehačky (125ml)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  1. Do robota jsem instalovala šlehací metlu a do mísy jsem přidala tvaroh s cukrem.
  2. Na rychlost č. 2 jsem je společně šlehala asi 2 minuty a pak jsem k nim pomalu začala přilévat šlehačku, aby se do krému hezky zašlehala.
  3. Hotový krém jsem nechala odpočinout asi hodinu v lednici.
sestavení
  1. Sestavení je velmi jednoduché, dort není třeba prokrajovat a plnit krémem. Stačí na vychladlý korpus navrstvit tvarohový krém nebo pomocí cukrářského sáčku a kulaté špičky udělat takové "pusinky".
  2. Dort nechte v lednici proležet ideálně do druhého dne.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)