19. září 2016

Tvarohové knedlíčky se švestkovou omáčkou


Základní recept na tyhle knedlíčky si někam zapište, je totiž velice jednoduchý, ale plný tvarohové chuti a výborně se doplňuje s jakýmkoliv ovocem. Tvaroh k nich opravdu hraje prim, mouky je tam jen tolik, aby těsto drželo pohromadě. Já jsem je doplnila ovocnou omáčkou, na kterou jsem použila švestky a na závěr přidala trochu rumu, který chuť švestek příjemně odpíchne. Je to parádní podzimní jídlo.



2 porce

na knedlíčky
  • 250g tučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 100g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • špetka cukru
  1. Tvaroh v míse vařečkou promíchám s vejcem, moukou, solí a cukrem. Vznikne lehce lepivé těsto, které nechám odpočinout v lednici 10 minut.
  2. Dám vařit hrnec s vodou. Když voda vře, začnu mokrýma rukama z těsta vavylovat kuličky o průměru 3 centimetry a rovnou je vhazuju do vroucí vody.
  3. Knedlíčky vařím přibližně 8 minut, aby se celé provařily, jeden nakonec na zkoušku vyndám a rozkrojím. Během vaření knedlíčky trochu nabydou.
  4. Hotové knedlíčky dávám na talíř, aby se k sobě nelepily.


na obalení
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • půl lžičky skořice
  1. Odpočinuté knedlíčky obaluju v cukru promíchaném se skořicí těsně před podáváním.


 na švestkovou omáčku
  • 250g švestek
  • špetka skořice
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce rumu
  1. Do rendlíku dám vyloupané švestky, přidám skořici, cukr a vodu a pod pokličkou nechám dusit asi 10 minut, během dušení (obzvlášť ke konci) švestky promíchávám.
  2. Nakonec přiliju trochu rumu, promíchám a stáhnu z plotny. Omáčku podávám ke knedlíčkům.