27. září 2016

Domácí housky


Jako další recept ze seriálu testování robota Kenwood Major Titanium jsem připravila domácí housky. Jednak jsem chtěla otestovat nějaký recept, který se stane stálicí v našem repertoáru, a domácí pečivo mezi ně určitě patří. A jednak jsem chtěla trochu dát zabrat i robotu, protože při přípravě housek je třeba umíchat hutnější těsto. Nakonec všechno dopadlo parádně a zatímco dnes si můžete podle receptu vyzkoušet připravit housky, příště se dozvíte, čím je můžete stylově naplnit.




Na 10 housek
  • 500g hladké mouky
  • 25g másla pokojové teploty
  • 300ml mléka
  • 1 lžička soli
  • půl balíčku droždí
  • žloutek na pomašlování
  • mák/lněné semínko/sezam na posypání
  1. Do robota jsem nasypala mouku, přidala máslo, mléko, sůl a droždí. Do nástavce jsem nainstalovala K-metlu a na stupeň č. 1 jsem začala míchat těsto. To je v robotu hotové, když se z něj utvoří koule a už se nelepí na stěny nerezové mísy.
  2. Hotové těsto jsem přikryla utěrkou a nechala ho na kuchyňské lince kynout asi o třetinu, což trvalo přibližně 2 hodiny.
  3. Pak jsem těsto rozdělila na 10 dílů. Z každého jsem uválela váleček o délce asi 30 centimetrů a umotala z nich housky (jak na to vidíte na fotografiích, není to nic těžkého). 
  4. Každou housku jsem položila na plech s pečícím papírem dostatečně od sebe, přikryla opět utěrkou a nechala ještě 40 minut dokynout.
  5. Troubu jsem si rozpálila na 180°C, housky pomašlovala žloutkem a posypala mákem. 
  6. Housky jsem v troubě pekla asi 30 minut do zlatova a pak je nechala na plechu vychladnout.


2 komentáře:

  1. Už jsem je pekla dvakrát a určitě ne naposled, jsou moc dobré, díky za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem opravdu ráda, domácí jsou vždycky fajn.

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)