12. září 2016

Domácí špecle s liškami


Letos začaly houby růst opravdu brzy, už jsme byli několikrát a i když jsme tu největší nadílku vždycky trochu propásli, i tak bylo z čeho vařit. Minulý týden jsme strávili pár dní na Lipně a i tam jsme při procházkách našli pár hub, navíc kromě našich končin i nějaké lišky. To by bylo, aby nebyl nějaký recept! A tenhle si rovnou uložte, protože je v něm i jednoduchý postup jak vyrobit domácí špecle. Navíc pokud nenajdete lišky, můžete použít jakékoliv jiné pevné houby. Je to lahoda!


4 porce
na špecle
  • 250g hladké mouky 
  • 3 vejce
  • 120ml vody
  • špetka soli
  1. V míse smíchám všechny suroviny a vařečkou promíchám v hladké těsto, které nechám alespoň pět minut odpočívat.
  2. V hrnci přivedu k varu lehce osolenou vodu a přes síto na halušky (nebo jakékoliv síto nebo cedník s většími dírami) s pomocí vařečky protlačím těsto rovnou do vody. Povařím pět minut a scedím.






.
na ragú z lišek
  • 1 velká červená cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 hrsti lišek - nakrájených na kousky
  • 1 dcl bílého vína
  • sůl a pepř
  • několik lístků libečku nebo petrželky
  1. Na pánvi nechám na oleji zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli.
  2. K cibuli přidám lišky, promíchám a zaliji bílým vínem.
  3. Tekutinu nechám zredukovat na minimum, osolím a přidám pepř. Vše promíchám s hotovými špeclemi a nakonec vmíchám nasekaný libeček.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)