15. února 2016

Blízkovýchodní hostina: Hummus se spoustou chutí


Máte rádi blízkovýchodní kuchyni? Jestli jí ještě moc neznáte, tak následující hostina je určitě dobrou kombinací, jak ji poznat a zamilovat se. Nenechte se zaskočit, vyzkoušet můžete jen něco, ale určitě je dobré začít minimálně u hummusu. Tyhle druhy jídel moc miluju, protože stačí na stůl postavit několik talířů a misek a každý se může obsloužit podle svého.

Uvedený rozpis je pro 4 osoby


Tahini omáčka
  • 100g sezamových semínek
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • špetka soli
  1. Sezamová semínka jsem na sucho za stálého míchání nechala lehce opražit, pak jsem je sundala z pánve a nechala vychladnout.
  2. Semínka jsem pak s olejem a špetkou soli rozmixovala v mixéru na jemnou omáčku, která se pak hodí do falafelu.



Na hummus
  • 150g sušené cizrny
  • lžičku jedlé sody
  • 4 lžíce tahini
  • sůl
  • římský kmín
  • 4 lžíce ledové vody
  • stroužek česneku
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • hladkolistá petržel a sladká paprika
  1. Cirznu jsem den předem namočila ve vodě a nechala přes noc nabobtnat.
  2. Druhý den jsem cizrnu v hrnci zalila čistou vodou, přidala jsem jedlou sodu a vařila dokud nebyla měkká. Pak jsem ji slila a nechala zchladnout.
  3. Cizrnu jsem ve vysoké nádobě spolu s tahini, drceným kmínem, vodou, česnekem a trochou olivového oleje rozmixovala do hladka (podle potřeby jsem kdyžtak přidala olivový olej nebo vodu).
  4. Nakonec jsem hummus dochutila citronovou šťávou a trochou soli.
  5. Na talíři jsem hummus servírovala přelitý olivovým olejem a posypaný paprikou a nasekanou petrželí.



Na falafel
  • 80g sušené cizrny
  • římský kmín
  • cibuli
  • stroužek česneku
  • trochu mouky
  • sůl
  • olej na smažení
  1. Cizrnu jsem večer předem zalila vodou a nechala přes noc nabobtnat.
  2. Druhý den jsem cizrnu slila a v mixéru ji na středně hrubo nasekala spolu s nadrceným římským kmínem, cibulí a česnekem.
  3. Do směsi jsem přidala trochu mouky, aby se daly uválet kuličky, a vše osolila.
  4. Ze směsi jsem vlhkýma rukama vyválela malé kuličky o průměru asi 3cm a ve vysoké vrstvě oleje jsem je osmažila dozlatova.



Na jehněčí
  • 300g jehněčího masa (kousky nebo mleté)
  • cibule
  • špetka skořice
  • špetka koriandru
  • špetka římského kmínu
  • špetka sladké papriky
  • olej
  1. Na oleji jsem nechala zesklovatět cibuli nakrájenou najemno, přidala jsem všechno koření a nechala ho krátce zpěnit.
  2. Pak jsem přidala jehněčí, promíchala a nechala ho zatáhnout. Maso jsem pak podlila trochou vody a pod pokličkou jsem ho dusila doměkka.



Na salát ze spáleného lilku
  • 2 lilky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva a kůra z poloviny citronu
  • sůl a pepř
  • semínka granátového jablka
  1. Tomuto salátu dodává vynikající kouřové aroma právě spálení lilků, k čemuž jsem do dlouhém zimním odpočinku vytáhla Lotusgrill. Lilky jsem tak, jak jsou, položila na rozpálenou mřížku grilu a nechala jsem je postupně opékat až dočerna, dokud se ze všech stran nespálily a vevnitř nebyly měkké.
  2. Vychladlé lilky jsem opatrně oloupala ze slupky a vnitřní dužinu jsem nechala odkapat. 
  3. Dužinu jsem pak natrhala na proužky, v misce jsem ji promíchala s olejem, šťávou a kůrou z citronu a granátovým jablkem.
  4. Salát jsem nakonec dochutila solí a pepřem. Ideální je podávat ho při pokojové teplotě.








Na pita chleby
  • hrnek hladké mouky
  • 1/3 sáčku sušeného droždí
  • špetka cukru a soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 hrnku vody
  1. Všechny ingredience jsem v míse promíchala a rukama pak uhnětla těsto. To jsem nechala odpočívat a pomalu kynout asi hodinu.
  2. Těsto jsem po kynutí rozdělila na 4 části a na pomoučené ploše z každého kousku vyválela placku o průměru asi 20cm.
  3. Každou pitu jsem pak na rozpálené suché pánvi opekla z obou stran tak, aby se na nich objevily puchýřky.

4 komentáře:

  1. Ňam, úplně se mi sbíhají sliny, vyzkouším určitě tvůj recept na hummus, nedávno jsem také jeden zkoušela, ale tento je propracovanější a jsem zvědavá na srovnání :) ráda zkusím i ostatní dobroty, Terka

    OdpovědětSmazat
  2. Ano ano ano! Sbíhají se mi sliny, tohle přesně miluju! Hummus bych mohla každý den, možná i víckrát ;o). Určitě vyzkouším ten lilek, vypadá báječně! A jehněčí, to jsem snad ještě nikdy nepřipravovala... Díky za skvělé postrčení zase něco vyzkoušet! A ty fotky... Nádhera :o)

    OdpovědětSmazat

Za všechny komentáře děkuji :)