1. února 2016

Staročeské lokše


Lokše nebo-li bramborové placky se u nás doma nikdy nedělaly, jen jsem na ně čas od času přišla při nějakých trzích. Lokše jsou ale vynikající variantou místo knedlíků třeba ke kachně a pokud máte rádi sladké, můžete si je udělat i s povidly nebo s mákem. Tady teď najdete základní recept na vláčné lokše na sádle a jako bonus i recept na plněné lokše do ruky, podobnou verzi jsem totiž měla na posledním adventním trhu a moc mi chutnala.


Základní recept na lokše (asi 6 kusů)
  • 400g brambor (množství po uvaření ve slupce a oloupání)
  • 130g hladké mouky
  • sůl
  • další mouka na podsypání
  • sádlo na omaštění
  1. Brambory jsem nastrouhala na jemno, přisypala k nim mouku a trochu soli.
  2. Z uvedených surovin jsem uhnětla ručně těsto (podle potřeby přidejte víc mouky, aby se těsto nelepilo, ale zase nesmí být tuhé).
  3. Těsto jsem rozdělila na 6 dílů a na pomoučené ploše z nich opatrně vyválela placky o průměru 25 centimetrů a na suché pánvi nebo plotýnce opekla z obou stra, dokud se placky nezačaly nadouvat a neobjevily se na nich zlaté plochy.
  4. Hotové placky jsem ještě horké pomazala rozpuštěným sádlem a kladla je na sebe.



Lokše do ruky
  • sádlo
  • 2 velké cibule
  • sůl
  • ostravské nebo paprikové kvalitní párky nebo tenké klobásky
  • povidla
  • lokše
  1. Na sádle jsem spolu s párky nechala dozlatova opéct najemno nasekané cibule a před odstavením z plotny vše ještě dostatečně osolila.
  2. Každou placku jsem v tenoučké vrstvě pomazala povidly, přidala jsem klobásku a trochu cibule.
  3. Placku jsem pak už jen zavinula do ruličky a podávala.



7 komentářů:

  1. už dlouho hledám spolehlivě vyzkoušený recept - do tvého určitě půjdu ;)
    je důležité, jestli jsou ty brambory vychladlé nebo teplé?

    OdpovědětSmazat
  2. Tak tohle musím vyzkoušet! :)

    OdpovědětSmazat
  3. Toto by mě v životě nenapadlo páni musím zkusit. Děkuji moc za recept. :D
    Blog:Cooking With Lucy

    OdpovědětSmazat
  4. Recept na lokše je skvělý, ale nemělo by se u těch lokší do ruky upozornit, že ta povidla musí být neslazená, to znamená domácí vařená bez cukru? Tady u nás se taková povidla mazala na chléb se sádlem, ale zkuste to s kupovanými slazenými. Ta kombinace sladkého a slaného teda nic moc.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Asi záleží na chuti, mě nevadí ani ta slazená. Neměla jsem teda kupovaná, tak to nemohu posoudit, ale domácí trochu sladíme a to mi přišlo v pohodě. Ale přiznám se, že mě sladkoslaná chuť docela chutná :)

      Smazat

Za všechny komentáře děkuji :)