14. prosince 2015

Dvoubarevný salát z pečené řepy s kávovým dresingem


Letos ode mě vánoční recepty moc nečekejte, zařizujeme přestavbu nového bytu, takže na nějaké pečení cukroví ani není čas. Dnešní recept je ale zimní a použít ho můžete třeba i jako netradiční předkrm na vánoční stůl. Použila jsem dvě barvy řepy, klasickou červenou a zlatou, každopádně můžete zkusit jen jednu variantu.

Salát jsem naservírovala na nový porcelán Opera od Českého porcelánu a.s. z Dubí u Teplic. Nedávno jsem s touto porcelánkou navázala spolupráci, ze které se moc těším. Ráda totiž podpořím kvalitní výrobek z českých končin, kde máme co se týče porcelánu dlouhou tradici. Opera mi padla do oka decentním vzorem, který příjemně vizuálně doplní pokrmy na něm servírované. Líbí se vám?


Na 2 porce jsem potřebovala:
  • 3 menší červené řepy
  • 3 menší žluté (zlaté) řepy
  • trochu slunečnicového oleje
  • sůl
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 4 lžíce uvařené černé kávy
  • 1 lžíci medu
  • špetku soli a pepře
  • čerstvý kozí sýr
  • čerstvou majoránku (nebo jinou bylinku)
  1. Nejprve jsem si předehřála troubu na 200°C. Řepy jsem si omyla a očistila, se slupkou jsem je pak nakrájela na měsíčky. V misce jsem řepu zakapala olejem a trochu osolila, rozprostřela jsem jí na pečící papír na plech a upekla v troubě dozlatova.
  2. Do malého rendlíku jsem nalila balzamikový ocet, kávu, přidala med, špetku soli a pepře a směs jsem za občasného míchání svařila asi na polovinu.
  3. Upečenou řepu jsem rozprostřela na talíře, zakapala dresingem, rozdrobila navrch kozí sýr a přidala pár lístků majoránky. Podávat můžete jen tak nebo s bagetou.

2 komentáře:

  1. Mňam, tohle by mi určitě chutnalo. Moc hezky ten salátek vypadá. Kombinace řepy a kozího sýra snad ani nemůže být špatná :)

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)