11. června 2015

Sapa trip s Kamurou


Ještě v květnu jsme se vypravili do Prahy na vyhlášení a večírek Foodblogu roku, který se báječně vydařil a moc jsme se bavili. Jelikož jsme chtěli strávit v Praze trochu víc času, cestu jsme si o den protáhli a rovnou naplánovali výlet do Sapy, která je mekkou asijské kuchyně a cílem milců dobrého autentického vietnamského jídla. V Sapě už jsem kdysi byla, ale shodou náhod se naskytla možnost přidat se na jeden z tripů, které v Sapě jako komentovanou prohlídku pro foodies pořádá Kamila Rundusová, takže jsme ji rádi využili.


První zastávka byla na vynikající pho bo, které už nejspíš zná každý, jde o silný hovězí vývar s masem, rýžovými nudlemi, exotickým kořením a asijskými bylinkami, který Vietnamci jedí od snídaně až po večeři. K němu často podávají tohle pečivo, které je v kombinaci s vývarem opravdu vynikající. Polévku jsme dělili mezi tři lidi a i tak jsme už po první ochutnávce byli nacpaní. 

Kamča taky podala instruktáž jak držet hůlky pro ty méně zkušené a nakonec jsme si objednali půllitrový fresh z pomeranče a maracuji, který byl opravdu vynikající. Poprosili jsme si ho nedoslazovaný, protože Vietnamci prý do všeho rádi přidávají spousty cukru, což bylo v tomhle případě opravdu zbytečné.


Pak jsme pokračovali na prohlídku obchůdků s asijskými surovinami, kde Kamu představila některé zajímavosti, bylinky a další věci a taky jsme něco nakoupili. Další zastávka na jídlo byla u milé mladé Vietnamky, která teprve krátkou dobu v Sapě připravuje závitky  Phở cuốncož je závitek z čerstvě udělaných rýžových placek plněný hovězím, salátem a bylinkami. Závitky se pak namáčejí do tradiční sladkokyselé omáčky nước chấm.


Sice už nacpaní k prasknutí jsme zapadli do vedlejšího krámku, kde se připravují vynikající bagety bánh mì pâté, křupavé vietnamské bagety plněné paštikou, vepřovým, zeleninou a bylinkami. Vše je zaručeně čerstvé, bagety si pečou každý den a náplň je vyladěná, prostě boží kombinace chutí v jedné bagetě.


Nakonec jsme zavítali do Dũng Liên na vyhlášenou kachnu, která se podává s jemným vývarem s bambusem, ale nás zas tak moc nenadchla. Zato klasická bun cha (na fotce níž) byla vynikající.


Trip jsme zakončili na ledové vietnamské kávě, která se servíruje se sladkým kondenzovaným mlékem a i přestože nejsem kávomilec, mě v tom horkém dni moc chutnala. Trip se výborně vydařil a zase jsem se dozvěděla něco víc jednak o vietnamském jídle, ale i o vietnamské kultuře. Mám hodně inspirace na jídla, která chci doma připravit a solidní základ na další trip do Sapy, tentokrát po vlastní ose. Díky Kamu! 

TIP: Výborným projektem, který mapuje Sapu z hlediska gastronomie, je projekt Sapamapa, tak tam mrkněte.

9 komentářů:

  1. to musel být super foodtrip, do Sapy jezdím občas na Pho a pro suroviny na tu domácí, ale ráda bych tam někdy zkusila něco nového k jídlu, kouknu na mapu., Díky!

    OdpovědětVymazat
  2. funguje to jeste v roce 2016 ?

    OdpovědětVymazat
  3. Muzu se zeptat na cenu prohlidky?Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už se bohužel nepamatuju přesně, bylo to několik set, nic hrozného

      Vymazat
  4. Ahoj, tak za nás docela sklamání bánh mì pâté suchá, popoprázdná bageta za 60,- škoda ty jí máš na foptce hezky plnou .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí číst, možná se zhoršili :(

      Vymazat
    2. Bohužel i mě bahn mi zklamalo...Ve Vietnamu byly naprosto úžasný bagety...tohle bylo suché, namazané játrovkou a nic moc navíc...škoda...protože bahn mi je jinak úžasná věc...

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)