4. června 2015

Moje rodinná kuchařka z produkce Jamie Oliver´s Food Tube


Asi neexistuje žádný foodie, ba ani běžný člověk, který by neznal Jamieho Olivera. Jeho recepty jsou obvykle výborné a kuchařky krásně zpracované. Jamie ale nepublikuje pouze svoje knižní počiny, dává taky prostor i zajímavým lidem okolo sebe, jako například nyní Kerryann Dunlop.

Autorka se s Jamiem setkala v projektu Fifteen, kde dal prostor talentovaným začínajícím kuchařům ze znevýhodněného prostředí. Její knižní počin je sborníčkem 50 zajímavých receptů, které se hodí pro rodinné vaření, ale využijeme ho i třeba my, i když jsme jen dva. Jsou tu nápady na snídaně, svačiny, vaření ve větším množství, večeře a přílohy.


Knížka podle mě odráží moderní kuchyni Velké Británie - najdete tu inovované recepty na nejrůznější páje, ale taky vlivy z bývalých kolonií a snahu o zapojení zeleniny do jídelníčku, a to se mi moc líbí. Recepty jsou celkem jednoduché a rychlé, takže jídlo bude na stole bez náročné přípravy. 

Jelikož je Kerryann mamča, svým obsahem knížka zapadá do mezinárodního projektu Food Revolution Day, který odstartoval Jamie a letošní ročník proběhl nedávno i v České republice, 15. května. Tento den souvisí s problémem západního světa, tedy že je mnoho dětí obézních především díky tomu, že jim chybí základní znalost o jídle. 


Recepty, které mě zaujaly:
  • Opékané cukety s chilli, mátou & citronem
  • Hummus s křupavou zeleninou
  • Kari s bramborem, cizrnou & květákem

Knížka je stejně jako ostatní kuchařky s dílny Jamieho Olivera moc pěkně zpracovaná, působí příjemně a hravě a je obstojnou konkurentkou dalších kuchařek ze série FOOD Tube, které jsem měla možnost vidět - BBQ kuchařky od DJe BBQ a Sladké kuchařky od Cupcake Jemmy. Další kuchařky od Jamieho, jako například jeho poslední Vařte chytře jako Jamie v češtině produkuje MLD publishing.

1 komentář:

  1. Tak teda ta omáčka na těstoviny se schovanou zeleninou vypadá opravdu hodně dobře. Už se po kuchařce pídím. Rodinné vaření mi zatím teda nehrozí, ale nidky nevíš. Co se v mládí naučíš... :) https://miklaskapeta.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)