1. června 2015

Bezinkové šampaňské


Název tohoto receptu je takový oxymorón. Samozřejmě, že nejde o šampaňské, spíše připomíná sekt, ale svou povahou jde spíše o limonádu. Každopádně když tuhle vynikající dobrotu budete pít, klidně si jí nalijte do skleniček na sekt a užívejte si ten luxusní pocit!


Je totiž doba, kdy je bezu všude dost. Takže pokud vás už nebaví dělat sirup, tohle může být považováno za jeho slavnostnější verzi. Já jsem si navíc bez natrhala na sušení, protože v zimě při nachlazení přijde čaj víc než vhod. Na šampáňo je receptů všude spousta, tohle je ten můj.


Na 3 litrové lahve jsem potřebovala:
  • 2,5 litru vody
  • 330g cukru
  • 6 hlav květenství černého bezu
  • 1 citron
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • špetka sušeného droždí
  1. Část vody jsem na plotně ohřála a rozpustila v ní cukr. Cukrový sirup jsem pak nechala v hrnci zchladnout, přidala zbytek vody, černý bez a na plátky nakrájený citron. 
  2. Nakonec jsem přimíchala vinný ocet a špetku sušeného droždí. Hotový nálev jsem pod pokličkou nechala 2 dny v lednici, kdy bezová vůně a chuť přejde do tekutiny.
  3. Po dvou dnech jsem nálev přecedila přes plátýnko, nalila jej do čistých láhví a zavíčkovala. Nejlepší je na to použít láhve se šampaňským uzávěrem nebo šroubovací, ale plnila jsem i do klasických ikeáckých s klipovacím závěrem, kde je nakonec třeba opatrněji otevírat, aby šampaňské nevyšumělo z láhve ven.
  4. Zavíčkované láhve jsem nechala stát na kuchyňské lince několik dní - tady je potřeba pravidelně kontrolovat tlak v lahvích a žádanou perlivost šampaňského, což závisí i od aktuální teploty. Moje láhve stály 2 dny.
  5. Až budete spokojení s perlivostí, láhve dejte do chladu - třeba do lednice a po vychlazení můžete pít. Je to bezva věc na piknik!


1 komentář:

Za všechny komentáře děkuji :)