30. prosince 2013

Křidélka s medem a hořčicí


Zítra máme Silvestr a já se s vámi musím podělit o bezva recept na kuřecí křidélka, protože právě tohle jídlo se podle mě opravdu hodí na nadcházející událost. Po nějaké době je to zase masový recept na blogu, protože i v reálu to s masem snažíme nepřehánět.


Tak nějak mě to nutí k zamyšlení. Nedávno jsme se s J. bavili o tom, jestli si pořídíme zvířata, až se budeme v budoucnu stěhovat. A ani jeden si nejsme jistý, jestli je zvládneme zabít a zpracovat. Je to ale pokrytectví, možná by každý měl to svoje zvíře, které má na talíři, nejdříve podříznout, vyvrhnout, stáhnout a naporcovat. Pak by možná zmizelo to plýtvání a přejídání se masem, které je pro naše krajiny tak typické.

A když už maso, člověk by si neměl moc vybírat a zvládnout připravit všechno tak, aby mu to chutnalo. Protože pokud někdo žije jen o kuřecích prsou, je podle mě taky pokrytec. Vždyť je třeba zpracovat vše. Křidélka jsou super surovina za pár korun, tedy pokud dojdete do řeznictví, kde bývá jejich cena poloviční oproti obchodům.

Navíc je to fajn věc na akce typu Silvestr, protože popadnete kousek a můžete korzovat a konverzovat. Jen v tomhle případě doporučuju zdroj vody k umytí rukou co nejblíže, protože docela dost lepí. Pro usnadnění pojídání křidélka rozřízněte v kloubu na dva kusy, vyhnete se tak nehezkému ohlodávání všech záhybů.


Na dávku křidélek jsem potřebovala

  • 0,5kg křidélek
  • vrchovatou lžíci medu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • lžíci hořčičných semínek
  • lžíci worchesterské omáčky
  • sůl

Křidélka jsem si očistila a rozdělila na kusy podle fotky nahoře. 

V míse jsem si připravila marinádu, promíchala jsem med s hořčicí, roztlouklými hořčičnými semínky, worchesterskou omáčkou a trochou soli. Křidélka jsem v ní pak promíchala a nechala marinovat ideálně několik hodin, ale dají se dát péct i hned.

Křidélka jsem rozložila na plech s pečícím papírem a dala péct do trouby předehřáté na 200°C asi 30-45 minut podle velikosti křidélek dozlatova, v polovině pečení jsem je obrátila, aby se rovnoměrně opekly.